Belföld

Orvosi hiba vezetett csodához

Hét év és hat orvos kellett ahhoz, hogy végre észrevegyék: a férfit gégerák támadta meg. István ma már műgégével tart előadásokat.

2012 májusában derült ki Szabó István hét éve tartó hangszálproblémáiról, hogy gégerák. Akkor már végstádumú volt, három napon belül megoperálták, kivették a gégéjét – írja a Blikk.

István szerint hét évig nem vették komolyan a betegségét. Így emlékszik a nagy műtét után következő időszakra:

– Embert próbáló volt. Hónapokig csak írásban tudtam kommunikálni a külvilággal, mire megtanultam a gégemikrofont, a „berregőt” használni. Ám az azzal formált szavakat csak nagyon nehezen lehetett megérteni: a torkomon lévő lyukhoz tartva a csövet amolyan „mikrobisan” tudtam csak beszélni. Más megoldás kellett, hiszen én teljes életet akartam élni – mondta el a lapnak.

Végül egy műanyag hangprotézis jelentette a megoldást, gyakorlatilag egy mesterséges gégét operáltak a torkába tavaly. Egy biztosítótársaság megyei csoportvezetőjeként dolgozik, nap mint nap emberek tucatjaival beszél, számtalan előadást tart, újra teljes életet él – olvasható a lapban.

Műhibák Magyarországon

Nemcsak orvosi műszerek műtött betegben felejtése számít műhibának, a cikkben szereplő beteg félrekezelése is az. Árulkodó és sokatmondó, hogy ma Magyarországon nincs hivatalos statisztikai adat az orvosi műhibák számáról (mígnem Amerikában a hatodik leggyakoribb haláleset a “megelőzhető orvoslási hiba” néven futó műhiba). a D. A. S. JogSzerviz adatai alapján itthon a leggyakoribb műhibatípusok:

-téves gyógyszer alkalmazása
-diagnosztikai hiba (majd félrekezelés)
-felügyelet elmaradása
-késedelmes ellátás (tulajdonképpen a túl hosszú várólisták is ide tartoznak!)
-műtéttechnikai hiba (betegben felejtett olló, kesztyű, kendő és társai)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik