Belföld

Nem lehet szavazni a női értékekre

Bajnai Gordon szerint az az ódivatú nézet uralkodik a magyar politikában, hogy a női ügyeket rá kell bízni egy-egy nőre, aki „nőpolitikusként” képviseli majd a médiában a női kvótát. Ma az a gondolkodás van kormányon, hogy egyébként meg „otthon a nőknek a picsogás a dolga, meg a konyha és ezzel a nők ki vannak pipálva a politikában” – tette hozzá. Az Együtt-PM szerint az ország felemelkedéséhez a nők egyenjogúságán át vezet az út.

Vége lesz a macsó politikának

A választási szövetség vezetője egy műhelybeszélgetésen úgy fogalmazott: az ország egyebek mellett azért sem tud jobban teljesíteni, mert háttérbe szorítja a nőket. Az ország talpra állásának és fejlődésének legnagyobb tartaléka éppen a nők egyenjogúságában rejlik – mondta.Az Együtt-PM korszakváltást szeretne a „lejárt szavatosságú, megosztó, macsó” politikai világban.

Üzent a szövetségeseknek

A nők társadalmon belüli érvényesülésének és a nők esélyegyenlőségének ügyében nem is tesz engedményeket. Listáján nem nőpolitikusok, politikus nők indulnak. Bajnai szerint a nőpolitikus kifejezés kicsit olyan, mint „amikor a holokauszt hetvenedik évfordulója kapcsán olyan mondatokat mondanak, hogy zsidók és magyarok együttéléséről van szó”, pedig ez hazugság, hiszen Magyarországon magyarok élnek együtt magyarokkal.

Üzent Lázárnak is

Aki a nőket a női témába, egyfajta tematikus gettóba zárja, az ugyanúgy egyfajta kirekesztést hajt végre, mint aki „cigányokról vagy magyarokról, zsidókról vagy magyarokról beszél”. Az Együtt-PM ezt a gondolkodást elutasítja. Női politikusaik az oktatáspolitikával, az agrárpolitikával és az önkormányzati területekkel is foglalkoznak és emellett érvényesítik a női egyenjogúság kérdését. Ahogy a roma politikusoknak sem elsősorban kisebbségi politikusoknak kell lenniük, úgy a nőknek sem elsősorban nőpolitikával kell foglalkozniuk, hanem az ország vezetésével. Olyan pártot akarnak, ahol a nem és a származás mellékes, a teljesítmény és a tisztesség számít.

Nem a női értékekre

A Nemzeti Választási Bizottság a minap elutasította a Női Értékek Pártjának a nyilvántartásba vételét jelölő szervezetként. Az indokolás szerint a párt azért nem indulhat, mert a Fővárosi Törvényszék csak azt követően jegyezte be, hogy a köztársasági elnök kitűzte a 2014. évi választás időpontját. A választási eljárásról szóló törvény szerint egyébként ilyen esetben a Nemzeti Választási Bizottság nem tehet mást, mert az országgyűlési képviselők választásán jelölő szervezet csak az lehet, amely a választás kitűzésekor már a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában jogerősen szerepel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik