Belföld

Helyrehozzák a gyálaréti szeméttelep helyét

Mesterséges szigetelőréteget húznak a hulladéklerakóra, majd befüvesítik a területet.

Az emberek azt hitték, hogy szelektív hulladékválogató üzemet építenek majd a területen, és ezt nem szerették volna.

Érzékenyen figyelünk minden építkezésre. Ezért szeretnénk tudni, mi épül a Gyálai út mentén, a gyálaréti hulladékudvar mellett. Az a hír járja, hogy szelektív hulladékválogató üzem létesül. Nem volt olyan régen, hogy ne emlékeznénk rá, milyen volt, amikor szippantós kocsik hordták a sok folyékony anyagot a szomszédos területre. Évekig olyan iszonyatos bűzt hozott onnan a szél, hogy aludni sem bírtunk. Nagy lakossági tiltakozó akció kellett hozzá, hogy megszabaduljunk tőle – fogalmazta meg a probléma lényegét sokak nevében Molnár Zoltánné a délmagyar.hu-nak.

A Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület elnöke hozzátette, hogy a gyálarétiek nem szeretnének üzemet, mert a település jövőjét a turizmus fejlesztésében látják biztosítva.

Makrai László a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Nem építenek szelektív hulladékválogató üzemet az érintett területen. A helyreállítási munkálatok folynak éppen, mert a részleges rekultiváció nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak, ezért elrendelték a teljes terület újrahasznosításra való alkalmassá tételét.

A talajvízfigyelő kúthálózat és a területet övező árokrendszer tavaly elkészült. Most a hulladéklerakó felületét rendezik, mesterséges szigetelőréteget húznak rá. Ez azért szükséges, hogy esőzéskor a víz ne ne moshasson ki belőle szennyezőanyagot. Ezek után a területet befüvesítik.

Ezt a területet korábban a Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltette, és 2008 végén került a környezetgazdálkodáshoz. A következő évben kötelezte a zöldhatóság az üzemeltetőt a rendbetételére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik