Belföld

Archív fotó a ma levágott Béláról!

Íme a kozmosz topsertése.

Bevalljuk, zavarban vagyunk. Tavaly januárban kenderesi riportban mutattuk be önöknek Bélát, a rekorder magyar disznót. Ezt írtuk a jószágról: „Ő a kozmosz topsertése, legalábbis ezt állítja a gazdája, Imre, aki a Guinnessbe készül vele. Hatszáztíz kiló a lény, a farkától az orra hegyéig két méter és negyven centi hosszú, ha nagyritkán lábra áll, emberderékig ér. Elfajzott urbánusoknak mondjuk: faluhelyen már a háromszáz kilós ártányoknak is a csodájára jár a nép.”


Archív felvétel
Fotó: Neményi Márton

Béla már akkoriban is nehezen szedte a levegőt, félő volt, szíve megáll, s mivel dögöt emberi fogyasztásra feldolgozni tilos, elvész a bő féltonnányi hús, zsír, miegyéb. Ám Béla szerencsére jól bírta magát, hiszen megélte az idei tavaszt.

Ma azt olvassuk az MTI-ben, hogy Imre gazda (teljes nevén: Szpisják Imre) a földművelési miniszter, Fazekas Sándor társaságában hétfő korareggel levágta büszkeségét: „A 8 éves magyar lapály sertés hossza 251 cm, súlya 560 kg volt. Az óriásira nőtt állat a magyar rekordot 2013. április 27-én állította fel, akkor 530 kilogrammot nyomott.”


Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és a gazda pálinkával koccint Béla, a magyar rekorder sertés levágása után
Fotók: MTI / Mészáros János

Fogyott Béla? Ledobott magáról fél mázsát? Netán mi értettünk félre valamit annak idején, vagy az egyébként zseniális kolbászt készítő Szpisják mester saccolta félre Béla tömegét? Rejtély. De legalább a hossz stimmel: kettőnegyvenről kettőötvenegyre nőtt.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a hajnali ölést aktívan segítette a kezében kampánygyanús gázperzselővel föltűnő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik