Belföld

Állami béklyóban a média

Megfullad a független magyar média – állapította meg a Mérték Médiaelemző Műhely, amely ezúttal a lágy cenzúra jelenségét járta körül.

A kutatás szerint a független magyar médiát lassú fulladás fenyegeti. Az állam lassan, de biztosan foglyul ejti a magyar sajtót, főleg az úgynevezett lágy cenzúra, elsősorban a pénzügyi befolyásolás eszközeivel, amelyek hatást gyakorolnak a szerkesztőségek által előállított tartalomra, és a médiavállalkozások gazdasági életképességére is.

A lágy cenzúra folyamata a jelenlegi kormányzat alatt gyorsult fel. A kormánypártok baráti szerkesztőségeket támogatnak az állami hirdetésekkel. A médiatámogatásra szánt állami keretből és más támogatásokból való részesedés jelentős része – mind országos, mind helyi szinten – olyan elfogult elbírálás alapján történik, amely ugyanazon szereplőket részesíti előnyben.

A kormányzatot kritizáló vagy az ellenzéki pártokat támogató szerkesztőségek szinte teljesen elesnek az állami hirdetésektől és más támogatásoktól. Ez a gyakorlat veszélyezteti gazdasági életképességüket, súlyosan torzítja a kereskedelmi médiapiacot.

A közszolgálati média átalakításával az intézmény a kormány szócsövévé vált. Az állami média elfoglalása csak része annak a folyamatnak. Egyre átláthatatlanabb és sok szempontból korrupt módon egy elit uralja az üzleti és politikai életet. A szabad, független és plurális média gyengülése elveszi a tájékozódásnak, az információhoz jutásnak azt a lehetőségét az állampolgároktól, amely szükséges ahhoz, hogy az ország politikájával és irányításával kapcsolatban felkészült és érdemi döntést hozhassanak. Ez kifejezetten rossz előjel a magyar demokráciára nézve – írja a Mérték Médiaelemző Műhely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik