Belföld

A névtelen hősök emlékére

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ünnepi állománygyűlést tartott Székesfehérváron, a Polgári Védelem Világnapja alkalmából március 3-án.

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezetet 1972. március 1-jén hívták életre. A jeles alkalom előtt tisztelegve 1992-ben született határozat arról, hogy ezen a napon, március 1-jén évente visszatérő rendszerességgel világszerte megemlékezzenek a névtelen hősökről, egyben felhívják a figyelmet a védekezés, a megelőzés fontosságára.

A mai szervezeti egység a II. világháború előtt indult légoltalom utódja. Szerencsére a légiriadók veszélyével hosszú ideje nem kell számolni, azonban rendre bekövetkeznek olyan civilizációs- és természeti katasztrófák, amelyeknél nélkülözhetetlen a hivatásos és önkéntes bajtársak munkája.

Napjainkban új lendületet kapott a polgári védelem. Országos szinten megalakultak a megyei önkéntes mentőszervezetek, és a szintén önkéntes járási mentőcsoportok. Szűkebb hazánkat tekintve a Fejér Önkéntes Mentőszervezetnek kilencvenhat tagja van, míg a kilenc járási mentőcsoportban közel háromszázötvenen vállaltak feladatot. Természetesen az eredmények csak akkor tarthatók életben, ha biztosítjuk az utánpótlást. Ennek érdekében rendszeresen szervezünk ifjúsági versenyeket, ahol a fiatal csapattagok a konkrét tudás mellett tapasztalatot szerezhetnek olyan emberi értékekről, mint az empátia és az önzetlenség – tájékoztatta a Fehérvár24-et Farkas Bozsik Gábor, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az ünnepségen több kitüntetést is kiosztottak:

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója dicséretben és jutalomban részesítette Nagy Valter tűzoltó zászlóst az igazgatóság Műveletirányítási Ügyeletének műveletirányítóját, és Pécsi László tűzoltó zászlóst, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályának referensét.

Az igazgató előléptette tűzoltó századossá Molnár János tűzoltó főhadnagyot.
Tűzoltó főtörzsőrmesterré Kundrák Gábor tűzoltó törzsőrmestert.
Tűzoltó törzsőrmesterré Béres József tűzoltó őrmestert.
Tűzoltó törzsőrmesterré Sáfár Tibor Balázs tűzoltó őrmestert.

Az ünnepi állománygyűlés fényét emelték a Felsővárosi Általános Iskola 2/B osztályos tanulói, akik énekkel, verssel és tánccal készültek az eseményre.

A központi ünnepséget a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartották február 28-án, ahol Bakondi György főigazgatótól Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási hivatal, és Kovács Péter a Dunaújvárosi Járási hivatal vezetői vehettek át elismerést a védelmi igazgatás területen végzett kimagasló munkájukért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik