Belföld

Maradhat a GEO

tanácsülés (tanácsülés, )
tanácsülés (tanácsülés, )

A kormány döntése értelmében az Óbudai Egyetem szervezeti keretei között, a GEO és az Alba Regia Egyetemi Központ szervezeti integrációjával jön létre az új főiskolai kar. Az Alba Regia Műszaki Kar működési feltételeinek és elhelyezésének kidolgozása most kezdődik.

Tavaly született meg a döntés arról, hogy a GEO és a műszaki felsőoktatás a városban maradhasson. Egyeztetések kezdődtek, amelyek alapján Klinghammer István államtitkár úr vezetésével készült el a végleges szakmai anyag. Ezt a legutóbbi kormányülésen meg is tárgyalták így egy szervezeti integráció révén létrejön az Alba Regia Műszaki Kar Székesfehérváron– mondta el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő.

Kiemelték, hogy fontos szempont volt a döntéskor, hogy a városban maradjon a kar, hogy önálló műszaki képzés legyen, de ne kelljen új felsőoktatási intézményt létrehozni.

A hallgatókat az elkövetkező 30-40 évre képezzük, ezért a felsőoktatásban előretekintésre van szükség. Sajnos a GEO oktatóinak és hallgatóinak a váratlan soproni bejelentést követően kellemetlen évük volt, de biztos vagyok benne, hogy a mostani döntéssel mindenki jól jár. Az Óbudai Egyetem még jobban kihasználhatja fehérvári képzési helyét. Az informatikára és a mechatronikára kell helyezni a hangsúlyt, ki kell használni a helyben már kialakult képzési potenciált. Ez a mostani kormánydöntés az alap, az azonban már az együttműködő feleken múlik, hogy ebből mit hoznak ki – fogalmazott Klinghammer István a pénteki nyilvános kari ülésen.

Itt szükség van a kar Budai úti épületének tehermentesítésére, amelyben a kormány segíthet, ám a működtetésben már a város is szerepet vállalna. Úgy, ahogy egy ösztöndíjrendszer kidolgozása és a hallgatók helyi cégekkel történő szorosabb együttműködése is a tervek között szerepel. Mindezek eredményeként jöhet majd létre ténylegesen egy önálló fehérvári felsőoktatási intézmény – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

1972 óta tartozunk a Nyugat-magyarországi Egyetemhez. Ennek révén Székesfehérvár azon négy magyar település egyike, ahol máig tovább élnek a selmecbányai hagyományok. Örülünk, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy ezeket tovább is vihessük. 2013 májusában kezdődött az a történet, amelynek folyományaként ma itt vagyunk, akkor kaptunk ugyanis értesítést a Nyugat-magyarországi Egyetem terveiről, hogy ennek a képzésnek is Sopronba kellene költöznie – ismertette az előzményeket Busics György. A megbízott dékán köszönetet mondott mindenkinek, aki meghallgatta az oktatók, valamint az egykori és jelenlegi hallgatók kérését és az elmúlt hónapokban közbenjárt a GEO megmaradásáért.

Az Óbudai Egyetem rektora azt is elmondta, hogy az önálló központtá vált Székesfehérvár az Alba Regia Egyetemi Központ létrejöttével – ahol már nemcsak alap-, hanem mesterképzés is van – az oktatási palettát tudják most kiszélesíteni és megerősíteni az együttműködéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik