Belföld

Sok baj van az Összefogással

A választópolgárok megtévesztésére alkalmas, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP “Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogent használt az egyik közösségi oldalon – határozott szombati ülésén egyhangúlag a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB eltiltotta az öt pártot a további jogsértéstől.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke fordult a pécsi választási bizottságokhoz, mert álláspontja szerint a baloldali összefogás kampánytevékenysége megtéveszti a választókat, mivel az “Összefogást Pécsért, Baranyáért” kifejezést használják közösségi oldalukon szlogenként.

A helyi bizottságok áttették az ügyet az NVB-hez. A testület szombati ülésén megállapította, az öt párt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használta a közösségi oldalon az “Összefogás Pécsért, Baranyáét” jelszót, tekintettel arra, hogy ilyen nevű szervezet már működik.

Szepessynek nem jött be

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érdemi vizsgálat nélkül elutasította viszont Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt elnökének az Összefogás név használatával kapcsolatos beadványát.

Szepessy Zsolt azt indítványozva, hogy a baloldali pártokat választási csalás miatt zárja ki az áprilisi országgyűlési választásból az NVB, amiért az Összefogás nevének – mint beadványában írta – “csalárd használatával” megtévesztik a választókat. Az Összefogás Párt elnöke azt is kérte, hogy emiatt hosszabbítsák meg két héttel a jelöltállításhoz szükséges aláírások gyűjtésére rendelkezésére álló időt.

Az NVB szombati ülésén érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt, mivel abban Szepessy Zsolt nem jelölte meg, véleménye szerint mely jogszabályt sértették meg a baloldali pártok.

A döntés után Szepessy Zsolt az MTI-nek azt mondta, jogorvoslattal él az NVB döntése ellen és újra benyújtja a kifogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik