Belföld

Új kukák, új szemétgyűjtési rendszer Vásárhelyen

24.hu
24.hu

2014. 02. 28. 14:04

Július 1-től jelentősen változik a hulladékszállítási rendszer Hódmezővásárhelyen, az országban szinte elsőként. 1 milliárdot költenek rá és azt ígérik olcsóbb lesz.

Almási István polgármester, Kovács Pál a város nonprofit, hulladékkezelést végző kft-jének vezetője és Lázár János államtitkár pénteken ismertette azt az új rendszert, mely gyökeresen megváltoztatja a vásárhelyi szemétszállítást és már jövőbemutató környezetgazdálkodási elképzeléseket valósít meg.

Mi változik?

A közel egymilliárdos beruházás során eszközbeszerzéseket végeznek. 7 hulladékot gyűjtő és tömörítő, 3 szállító és egy kommunális feladatokra képes gépet vásárolnak, mely a nonprofit kft tulajdona lesz. A gyűjtőautókat chip-olvasóval szerelik fel. Ehhez informatikai rendszert is építenek.

A begyűjtött hulladék válogatására, aprítására és rostálására is gépeket vásárolnak. Összesen 24 ezer darab új 240 literes kukát szereznek be. A családi házas övezetekben ez ingatlanonként 2-2 db edényt jelent majd. Egyikben a szelektíven gyűjtött hulladékot, másikban a lebomló zöldhulladékot kell elhelyezni.

Az eddig hagyományos 120 literes kukák is megmaradnak, azokat hetente ürítik majd. Az új kukákat csak kéthetente, de ingyen viszik el. A két új, nagyobb szelektív kuka azt eredményezi, a környezettudatos és gondos ingatlantulajdonos hagyományos kukája lényegesen kevesebbszer telik meg, így sokkal kevesebbet fog fizetni mint eddig, emelte ki Lázár János. Ugyanis a régi kukák után ezentúl csak az ürítési mennyiség függvényében számláznak szemétdíjat, ami az eddigi általányt váltja fel. Kovács Pál szerint ez 20-30 százalékos csökkentést kell hogy jelentsen a jelenlegi szemétdíj számlákban.

Ezt várják

Vásárhelyen volt már egy kezdeményezés a tömeges szelektív hulladékgyűjtésre, mely teljes kudarcot vallott, hangzott el. Az új rendszertől azt is várják, az eddigi 3 százalékról, legalább 30-ra nő a szelektíven gyűjtött hulladék aránya. Az így nyert hasznos hulladékot feldolgozzák, és értékesítik.

Lázár János kiemelte, ez a projekt a kormány első próbálkozása a környezettudatos gazdálkodás felé. Az önkormányzati és állami kézben lévő nonprofit cégek számára további programokat tervez a kormányzat.

A rendszer Székesfehérváron már működik, Budapest néhány kerületében kísérleti jelleggel vezették be, Nyíregyházán pedig hasonlóan 1 milliárdból most tervezik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.