Belföld

Orbán és Mesterházy hasonló diagnózisa

A helyi hírportál szerint a miniszterelnök azért látogatott a megyeszékhelyre, hogy részt vegyen a Tolna Megyei Balassa János Kórház új épületszárnyának avatóünnepségén. Két csoport várta. A nagyobb Orbán Viktor köszöntésére Fidesz-zászlókkal gyűlt össze, a kisebb, a Demokratikus Koalíció zászlaja alatt sorakozott fel és néhány transzparenssel vonult a kórház elé. A kormány.hu. korábban élő közvetítést ígért a fontos eseményről, de az oldal egyelőre nem működik.

Az MTI szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy “Magyarország ma már jobban teljesít az egészségügy területén is, mint korábban, de még nem elég jól. Vannak egészségügyi intézmények, amelyek segítségre szorulnak a jövőben is. “Az átszervezés megtörtént, az esélyt megkaptuk, hogy egy jól működő állami egészségügyi rendszerünk legyen, de sokat kell dolgozni annak érdekében, hogy a kórházak, az orvosok, ápolónők és elsősorban a betegek biztonságban érezzék magukat” – tette hozzá a kormányfő.

Orbán az elmúlt négy évet értékelve elmondta: több mint 300 milliárd forint értékű fejlesztés történt az egészségügyben, és 400 fejlesztési program zajlik országszerte. A kormány sikeres lépéseket tett a területi egyenlőtlenség felszámolásáért is, minden magyarnak jó reményei vannak arra, hogy azonos szintű ellátás illeti majd meg.

A rezidenseknek létrehozott ösztöndíjrendszernek köszönhetően sikerült lassítani a legjobban képzett egészségügyi dolgozók kiáramlását az országból, az elvándorlás már alacsonyabb szintű, mint 2009-ben volt. “Béremelések is történtek, persze messze vagyunk attól, hogy az osztrák vagy német bérekről beszélhessünk, de a néhány lépésben elért béremelést egy európai válság kellős közepén érdemes megbecsülnünk” – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy átalakították a betegszállítás rendszerét, amelynek színvonala szavai szerint a kormányváltáskor sok hasonlóságot mutatott a harmadik világ országaiéval. 2010 óta 120 új mentőautót vásároltak, sürgősségi rohamkocsikat állítottak munkába, és még 178 újabb mentőautó érkezik a magyar egészségügybe. Huszonkét új mentőállomás épült és hatvanat korszerűsítettek.

Orbán Viktor kitért arra, hogy az a változás, amely 2010-től zajlik Magyarországon, valójában a 2008-as népszavazással kezdődött, amelyet “azért kellett tartani, hogy ne legyen vizitdíj és kórházi napidíj”. A népszavazás hozta létre azt az összefogást, amely 2010-ben a politikában is megtestesült – tette hozzá. Az előttünk álló időszak kemény munkával telik majd el, de ez nem ok arra, hogy visszaforduljunk azokhoz a kaotikus állapotokhoz, amelyeket 2010-ben kellett orvosolnunk – hangoztatta.

A kormányfő beszédében arra kérte a választókat, hogy higgadtan gondolják át az ország elmúlt négy évét, vessék össze az ország mai állapotát a négy évvel ezelőttivel. “Gondoljanak az egészségügyre, a rezsicsökkentésre, a munkanélküliségben bekövetkezett javulásra. Kellő méltósággal menjünk el április 6-án választani, és adjuk le a voksunkat a jövő mellett” – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a most kibővült szekszárdi kórház, amely 2013-ban 880 millió forintos állami adósságkonszolidációban részesült, 140 ezer ember számára nyújt a 21. századhoz méltó ellátást. Végre az a szégyenteljes helyzet is megszűnik, hogy van Magyarországnak olyan megyéje, ahol nincs MRI (mágneses magrezonancia képalkotó) berendezés, Tolna megye többé nem ilyen – fogalmazott a miniszterelnök.

Muth Lajos, a kórház főigazgatója az átadáson emlékeztetett arra, hogy a 2007-ben elkészült műtőblokkal, a 2011-ben átadott sürgősségi betegellátó osztállyal és a most megépült új szárnnyal jelentősen javultak az infrastrukturális feltételek. Megjegyezte azt is, hogy a napi működési feltételek ugyanakkor javulásra szorulnak.

“A működtetés hatékonyságában rejlő tartalékok jelentős részét kihasználtuk, további segítségre szorulunk; a miniszterelnök úrral folytatott megbeszélések reményt adnak arra, hogy kedvező változások lesznek e téren” – mondta.


Fotó: MTI / Beliczay László

A jelek szerint tehát valóban ketté vált a Fidesz és Orbán Viktor kampánya. A kormányfőként egyelőre főleg csak avat, pártja kampányába látványosan március közepén kapcsolódik be. A kormánypárt stratégiáját ismerő forrás szerint a miniszterelnök március 15-i beszédének jóval erősebb lesz a politikai tartalma, mint amit a nemzeti ünnep indokolna.

Mesterházy: rövidebb várólistákat!

A következő kormányzati ciklusban minden területen radikálisan csökkenteni kell, ahol lehet, ott pedig meg kell szüntetni a várólistákat az egészségügyben – közölte Mesterházy Attila Nagykanizsán. Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Kanizsai Dorottya Kórház előtt a pártszövetség egészségügyi programjáról azt mondta, hogy az három fő szakmai területre koncentrál: a gyermekegészségügyre, valamint a rákos, továbbá a szív- és érrendszerei betegségek gyógyítására és megelőzésére.

Hozzátette, hogy minden területre kiterjedően szeretnék elérni az “elviselhetetlenül hosszú”, országos átlagban 12-14 hónapos várólisták csökkentését, ami finanszírozási, szervezési kérdést is jelent. Mesterházy Attila azután tartott sajtótájékoztatót, hogy megtekintette a nagykanizsai kórházban végzett fejlesztéseket. Beszéde alatt a közelben tizenöt-húsz tüntető állt csendben, és egyebek mellett “Gyurcsány bábja vagy!”, “Hol bújkáltál, Attila?” és “Ati, honnan van a 240 millió?” (sic) feliratú táblákat tartott magasba.

A szocialisták elnöke a nagykanizsai beruházásról elismerően nyilatkozott, kiemelkedőnek nevezte az ötmilliárdos beruházást. Úgy fogalmazott, hogy ha minden magyar kórházban hasonló informatikai, műszertechnológiai fejlesztést lehetne végrehajtani, a betegek sokkal gyorsabban kaphatnának jobb ellátást. Szerinte a nagykanizsai kórházfejlesztés azért is példaértékű, mert még a szocialista kormányok idején kezdődött és a mostani működése alatt fejeződött be, ugyanakkor további pályázatok is az itt élők ellátását segítik majd.

Kijelentette: “tudomásul kell venni, hogy több pénzt kell az egészségügybe beletenni”. Korábban a jelenlegi kormány is több forrást ígért, “de éves szinten 100 milliárdot vettek ki az egészségügyből”, amit pótolni kell – tette hozzá. Az egészségügy “olyan innovatív ágazat, ahol mindig több pénzre lesz szükség”, mert nő az emberek átlagéletkora, idősödik a társadalom, és mindig újabb technológiák, gyógyszerek jelennek meg, amelyeknek a költsége magasabb – mondta el a szocialista politikus.

Mesterházy Attila nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy egyetért-e Gyurcsány Ferenc javaslatával, amely szerint törvénybe kellene iktatni a homoszexuálisok házasodási és örökbefogadási lehetőségét. Közölte: ez csak a Demokratikus Koalíció programjának része, “ebben vita van az Összefogás pártjai között”. A szocialisták a regisztrált élettársi viszonyt támogatják, ugyanakkor fontosnak tekintik a társadalmi tudatformálást is ebben a kérdésben. Nem lehet egyik pillanatról a másikra olyan lépéseket megtenni, amelyek “a többség számára adott esetben nem elfogadottak”, még akkor sem, ha Európa egyik része ebbe az irányba halad – közölte.

Az őszödi beszéddel kapcsolatban feltett kérdésre a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje azt mondta: számára egy új elem fordult elő az elmúlt napokban, az, hogy a Fidesz beismerte, “tudott az őszödi beszédről, sőt megkapta, és szervezte a kiszivárogtatását”. Szerinte közvetve vagy közvetlenül “ez is hozzájárult azokhoz a zavargásokhoz”, amelyek 2006-ban kitörtek, “így ebben valamiféle felelőssége van a Fidesznek” – jelentette ki Mesterházy Attila.

 

Az egészség nem üzlet?

Kipróbáltunk egy szülést hálapénz nélkül – senkinek sem ajánljuk. A rendszer folyamatos tőkeinjekciókra szorul. Ön hogy vélekedik, a bizakodóknak vagy a borúlátóknak van igaza?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik