Belföld

Megújul a Barátság mozi

A mozi felújítási munkálatok miatt február 26-tól nem üzemel. A várható nyitás időpontja március 21.

Lássuk, milyen programokkal avatják majd fel a megújult külsejű, korszerű Barátság mozit!

II. János Pál – A fehér ruhás vándor

A Magyar-Lengyel Barátság Napja 2014. rendezvénysorozat keretében a filmből ingyenes vetítések lesznek március 21-én 9 és 11 órai kezdéssel, középiskolás csoportok részére, előzetes bejelentkezés alapján.

A produkció a lengyel dokumentumfilm-gyártás legjelentősebb alkotása, mely a huszadik század egyik legfontosabb személyiségének életútját mutatja be. A 2005 tavaszán elhunyt, majd hat évvel később boldoggá avatott II. János Pál azon köztiszteletnek örvendő történelmi személyiségek sorába tartozott, akik egész életüket mások megsegítésének szentelték. Az alkotók a teljességre törekedve járták végig a legfontosabb állomásokat: kezdve a korai lengyel évektől, amikor Karol Wojtyla bíborosként egyre szélesebb körben vált ismertté, egészen halála percéig. A Michal Lorenc lenyűgöző zenéjével aláfestett képsorok jóvoltából számos helyszínt bejárva ismerhetjük meg a pápai látogatások mindmáig tartó hatását, de szemtanúi lehetünk az ellene elkövetett merényletkísérletnek is. Fontos egyházi és közéleti személyiségek, filmesek, újságírók és sokan mások nyilatkoznak II. János Pálról, köztük a Dalai Láma, Tibet lelki vezetője, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke és Plácido Domingo énekes. Segítségükkel közel kerülhetünk egy olyan nagyszerű egyéniséghez, aki üzenetével milliók életét változtatta meg, szavaival reményt adva még a legelkeseredettebbeknek is.

Éljen a szabadság! Március 27-től

A politika őrület. De tudjuk mindannyian, hogy az őrületet és a zsenialitást csak egy hajszál választja el egymástól. Kénytelen ezzel szembesülni Andrea Bottini, az olasz ellenzék tagja is, amikor pártjának vezetője, Enrico Olivieri a választások előtt megelégeli az ellenzék népszerűtlenségét, a folyamatos bénázást és úgy dönt, hogy mindenféle bejelentés nélkül elhagyja az országot. A nyilvánosság előtt nem vallhatják be, hogy Enrico eltűnt, ezért Bottininak nem marad más választása, mint felkeresni a pártelnök ikertestvérét, Giovannit, hogy ő játssza el a politikust.

Az eddig háttérbe szorult fivér csaknem ideális a szerepre: művelt, megnyerő, humoros – az egyetlen gond az, hogy nem beszámítható, nemrég engedték ki az elmegyógyintézetből. Bottini lepődik meg a legjobban, amikor látja, az elszabadult hajóágyúként viselkedő testvér hogyan rázza fel a régóta válságban vergődő pártot.

Zakatoló Zenemozi: Március 22.

A Zakatoló Zenemozi előadásán a régi rajzfilmek és diafilmek újraértelmezve, élőzenével kiegészülve juttatják el a gyerekeket oda, ahol még talán sosem jártak: a mozik különleges világába. Az előadáson jól ismert mesefilmeket, többek között a Leó és Fred, a Kockásfülű nyúl, a Magyar népmesék egy-egy epizódját láthatják majd a nézők, élőzenével kísérve. A műsort főleg a 3 és 10 év közötti gyerekeknek ajánljuk, illetve bárkinek, aki részese szeretne lenni ennek a nem mindennapi mozi-, koncert- és meseélménynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik