Belföld

Közgyűlés: élen a megye, élen a város közbiztonsága

A pénteki rendkívüli közgyűlésen a rendőrségi beszámoló mellett, Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hova tűnt 1200 munkanélküli 2010 óta.

Az ülés elején Korsós Ágnes főjegyző, a választási bizottság vezetője elmondta, 4 jelölt már nyilvántartásba került, ma további három válhat hivatalosan is képviselőjelöltté. A nagy roham hétfőn várható, hiszen több mint 30 jelölő összesen 3664 ívet még ne hozott vissza. Erre Hétfőn 16 óráig van lehetőségük, különben ívenként több mint 50 ezer forintos büntetésre számíthatnak, amit 15 nap elteltével már a NAV fog behajtani.

Továbbra is a bűnözési lista alján

A 2013-as év rendőrségi statisztikáit Rádi Norbert Vásárhely rendőrkapitánya ismertette, kérdésekre pedig Lukács János megyei főkapitány is válaszolt. Elhangzott, az elmúlt 5 év legjobb statisztikájával büszkélkedhet a megye és a város egyaránt. Vásárhelyen 17 százalékkal csökkent az összes bűncselekmények száma.

Lukács János elmondta, a megyére egyre növekvő migrációs teher telepszik, 2011 óta megnégyszereződött a határon elfogottak száma. Ez tavaly 17.500 volt. A város idén is, az eddigiekhez hasonlóan kívánja támogatni a rendőrök munkáját, aminek köszönhetően a nemcsak a megye, de a város is – megyei jogú városok között – az élen végzett.

Már kiépítették a Szabadság téren is a kamerarendszert, és ezt a későbbiekben bővítik is. Lázár János országgyűlési képviselő, azt javasolta a városnak, ha egy utca lakossága összefog és legalább felét állják egy kamerarendszernek, azt a város támogassa, és más önerős fejlesztésekhez hasonlóan az az ingatlanadóból is leírható legyen.

Lesz belőle valami? Pusztába kiáltott bicikliút…

Minden ülésen beszámolnak a városban folyó, induló beruházások jelenlegi állásáról. Most Lázár is kíváncsi volt, mi a helyzet a Kölcseyre tervezett kerékpárúttal. Mucsi László irodavezető elmondta, egy-két lakó kivételével mindenkit sikerült meggyőzni. Lázár János az Ortodox Templom felújított belsejéről és az ikonosztázról is érdeklődött, mikor lehet azt látni egyáltalán.

A képviselő kérte, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogyan és mennyiből lehetne bicikliutat építeni a kardoskúti pusztába, ami a Csomorkányi utat követné, de bekanyarodna a templomromhoz is ahol idén látogatóközpontot építenek egy leader pályázatból.

Lázárnak nagyon nem tetszett a munkaügyi központ beszámolója

És akkor még finomak voltunk. Törjékné Pásztor Ildikó a járási munkaügyi központ vezetője a legújabb foglalkoztatási adatokból készített beszámolót. Ebből kiderült 2010-ben még 17,1, idén januárban már csak 7,9 százalékos volt a munkanélküliség a kistérségben.

A beszámoló végén –  a kormány nevében is – Lázár János arról érdeklődött, miért csak a közfoglalkoztatás potitív  számai mutatkoznak meg a beszámolóban. Míg 2010-ben 3500 munkanélküli volt, 2014 elején már csak 1500. A közmunkaprogram ez idő alatt 5-700 főt szippantott be, de akkor hol a többi 1000-1500 fő? A statisztika hiányos, manipulatív és félrevezető, indítványozni fogja ennek kormányzati szintű felülvizsgálatát – mondta Lázár. A számok nem mutatják ugyanakkor azt sem, mennyi a betöltetlen álláshely, valamint azt sem melyik munkáltató vett fel nagyobb számban munkaerőt. A tény ezek szerint az, hogy nagy számban keletkeztek új munkahelyek a városban, vagy mint az Havránek Ferenc képviselő felszólalásában hozzátette, egy részük külföldre, egy részük magát kiregisztrálva a feketemunkába menekült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik