Belföld

Felújítják az újszegedi gátat is

24.hu
24.hu

2014. 02. 28. 14:10

Több mint 1,2 milliárd forintból Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakasz rekonstrukciója kezdődik meg napokon belül

Míg a szegedi oldalon a mobilgát építése kezdődött meg, addig ezzel szinte egyidőben a Tisza újszegedi partszakaszán is munkálatok kezdődnek. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) vezetője elmondta: a folyó bal partján zajló beruházás célja az árvízi biztonság növelése, és az árvízi kockázatok csökkentése.

A száz százalékos támogatási intenzitású projekt során a Tisza bal parti és a Maros bal parti töltés bel– és külterületi szakaszait a szerb határtól a román határig újítják fel – mondta a szakember.

A beruházás során mintegy 13 kilométer hosszon a magassághiányos töltésszakaszokon kiépítik az előírt koronamagasságot, stabilizálják a töltéskoronát. Felújítják a Maros bal parti hullámtéri véderejét is.

A projekt nemcsak a védművek megerősítésében nyújt segítséget, de a vízrajzi előrejelző rendszerben is nagy szerepet kap: például vízhozam mérő berendezések beépítésével automatizálják a vízmennyiség-mérést, illetve a szoftvertámogatások összehangolásával a monitoring infrastruktúrát is fejlesztik.

A beruházás generálkivitelezője a BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. A munkálatok péntektől kezdődhetnek és jövő április 1-re kell befejeződniük.

A projekt párhuzamosan zajlik majd Szegeden a jobb parton megkezdett partfal rekonstrukcióval. Ott a 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során 2 kilométer hosszan épül ki az új, modern, biztonságos mobil gátrendszer. A munkálatok január végén kezdődtek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.