Belföld

„Csak kaparok, szívok és ragasztok”

A VII. kerületben a Fidesz Rónaszékiné Keresztes Mónikát indítja, a baloldali Összefogás pedig Oláh Lajost. Nagyjából ennek a két jelöltnek vannak plakátjai a nemrég kihelyezett fából készült mobil felületeken. Ezek a plakátok nem időtálló alkotások, elszakadnak, letépik őket, vagy…

Vagy jön valaki, szisztematikusan lekaparja, majd átragasztja egy másik jelölt plakátjára. A Rákóczi út VII. kerületi oldalán találkoztam egy ilyen emberrel, neki fizetnek is ezért, névtelenül, de azt mondja, így jól kiegészíti a közmunka után járó pénzét. Húszezer forintot kap egy hónapra.

Lesz dolga holnap is
Kép: Berecz Valter / Hír24

„Kicsit uncsi, de ez van”

Amikor rákérdeztem, hogy ki küldte, titokzatosan csak annyit mondott, hivatalosan van itt, de ennél többet nem mond. Nem tudni, hogy ez helyi vagy központi kezdeményezés. „De azt tudom, hogy itt a kerületben van egy, mondjuk úgy kollégám is, mert ő meg a mi plakátjainkat szedi le mindig. Még nem találkoztam vele, de hát most mit csinálnánk egymással? Ugyanaz a munkánk, pepitában” – vall a furcsa hivatásáról. Ő mindig reggel dolgozik, néhány óra alatt megvan a választókerülettel, de hozzáteszi, csak a fő csomópontokat keresi fel. „Rónaszékinét úgyis látni még a trolikról is, meg kicsit uncsi is ez az egész, de ez van. Fizetnek, minden kicsi pénz számít.”

Egyébként nem egy nagy ördöngösség ez, „csak kaparok, szívok és ragasztok” – foglalja össze a munkáját három szóban, de a szívást a ragasztásra értette, mielőtt félreértenénk a dolgot. „Szoktam gondolkodni munka közben. Olyan vagyok, mint az a mesehős, aki azt a követ görgette. Amit ma felragasztok, holnapra eltűnik, kezdhetem elölről az egészet.” Megegyezünk abban, hogy Sziszüphoszra gondolt, aki mitológiai hős, de a hasonlat stimmelt.

Ha nem is Sziszüphosz, de valami hasonló

Én nem lennék jó

Miközben beszélgettünk, nem bírtam ki, megkérdeztem, kipróbálhatnám-e a dolgot. Alkalmi mesterem szerint egész jól kapartam, de annyi ragasztót vittem fel Rónaszékinére, hogy eláztattam a plakátot. Az ő mozdulatain azonban látni, hogy profik, de kiderül, neki csak kezébe nyomták a szükséges felszerelést, először neki is ki kellett tapasztalni a helyes arányokat. Azzal búcsúzunk, ő nem várja április 6-át, mert utána ugrik a plusz pénz. „Rövidke ez a kampány, sajnálom is” – zárja a beszélgetést.

Választási plakátok tépkedése: rongálás

A kedves aktivista cselekedete a Btk. megítélése szerint rongálás, és maximum 150 ezer forint bírság (s az okozott kár megtérítése), vagy 30 napos elzárás járhat érte. Az aktivistáknak nem leányregény az élete: hol potenciális, esetenként listába gyűjtött szavazókat kell felkeresniük ajándéktárgyakkal (videó), hol fizetség nélkül kell tapsolniuk ünnepi beszéden. Ön vállalna efféle, akár törvénybe is ütköző pártaktivista tevékenységet?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik