Belföld

Orbán szerint nem lesz elég rendőr

A kormány dolgozik azon, hogy újraindítsa a vájárképzést és egy modern bányászatot hozzon létre – mondta a miniszterelnök az Ózdi Városi Televíziónak nyilatkozva csütörtökön.

Orbán Viktor az Apropó című műsorban emlékeztetett: Magyarországon kultúrája volt a bányászatnak, nemzetközileg elismert szakemberek és jól képzett vájárok dolgoztak egykor, húsz éve azonban kitalálták, hogy a bányászatnak nincs jövője, mára pedig a képzésük is megszűnt.

Becsületbeli ügy

“Már szinte szégyellni kell, ha egy országnak szene van, és ki akarja bányászni” – fogalmazott, beteges dolognak titulálva mindezt.

A miniszterelnök, aki csütörtökön Ózdon részt vett a hajdani kohászati üzemek egy romos csarnokában, a 2,5 milliárd forintba kerülő digitális archívum időkapszulájának elhelyezésén, közölte: a kormány 4,7 milliárd forintos adósságot vállalt át a várostól, emellett egy kórház- és két iskolafejlesztést is támogat a kabinet.

Szólt arról is: a Fidesz “becsületbeli ügynek” tekintette felelősségét a rendszerváltás után pórul járt korábbi nagy “fellegvárakkal” kapcsolatban.

A külföldi tőke nem ellenség

A közbiztonságot érintő kérdésre kijelentette: minden rendőri helyet, körzeti megbízotti állást feltöltöttek. Hozzátette ugyanakkor: nem hiszi, hogy valaha is lesz elegendő rendőr, a kérdést szerinte nem lehet kizárólag rendőri kérdésként kezelni. Munkahelyekre, megélhetési biztonságra, szociális biztonságra is van szükség ahhoz, hogy megfelelő közbiztonság legyen – jelentette ki.

Szükségesnek nevezte a külföldi befektetéseket, kijelentve, nem ellenségünk a külföldi tőke, ha azok jól illeszkednek a gazdaságpolitikába. Szerinte erre Ózd jó példa. Megjegyezte ugyanakkor, a legtöbb álláshelyet a kis- és középvállalkozások (kkv) hozzák létre, ezért nélkülük Ózdon sem érhető el a teljes foglalkoztatottság, amely továbbra is célja a kormánynak.

A kormányfő emlékeztetett: a következő hét évben az európai uniós és hazai fejlesztési források 60 százalékát fordítják gazdaságfejlesztésre, a forrás nagyobb része pedig a kkv-k irányba terelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik