Belföld

Orbán lebeg, a Fidesz dübörög

Vélhetően a Simon-ügy hatására a januári 24-ről 18 százalékra csökkent a baloldal támogatottsága a teljes népességen belül. A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az összes megkérdezett 37 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, 12 százaléka a Jobbikot, 3 százaléka az LMP-t.

A választók 20 százaléka rejtőzködő. Közülük 6 százalék várja kormányváltó hangulatban a következő hetek kampányát.

Az összes megkérdezett 62 százaléka részt venne a választáson. A részvételüket biztosra ígérők 47 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, 12 százaléka a Jobbikot, 2 százaléka a Lehet Más a Politikát. A januári 26-ról 17 százalékra csökkent a részvételüket biztosra ígérő szavazókon belül is a baloldaliak aránya.

A baloldali szimpatizánsok csökkenő választási részvételi hajlandóságát mutatja, hogy a baloldali pártok támogatottsága az aktív szavazóknál alacsonyabb a teljes népességben mért támogatottságuknál. Elbizonytalanodásuk mögött vélhetően a Simon-ügy állhat, melyet az összes megkérdezett 55 százaléka ismert – közölte a Nézőpont Intézet, amely reprezentatív kutatását a Heti Válasz megrendelésére, 1000 ember telefonos megkérdezésével készítette.

A Tárki szerdán közzétett kutatása szerint a teljes népességen belül februárra 38 százalékra nőtt a kormánypártok támogatottsága a januári 29 százalékról. Januárban külön kérdeztek rá az MSZP, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció támogatottságára, és a három párt összesített eredménye 21 százalék volt. Februárban már az Összefogás támogatottságát mérték, amely szintén 21 százalékot tett ki.

A pártválasztók körében a három párt népszerűsége januárban 35 százalékos, februárban az Összefogásé 27 százalékos volt. A Jobbikra a teljes népesség 8 százaléka szavazott volna januárban, míg februárban 15 százaléka, a pártválasztók körében pedig 14-ről 19 százalékra emelkedett az arányuk. Az LMP-szavazók aránya a teljes népességen belül 1 százalékról 4 százalékra, a pártválasztók körében pedig 2 százalékról 6 százalékra nőtt.

Orbán lebeg a kampány felett

Közben az Origo arról ír, hogy új szakasz kezdődik a Fidesz kampányában. A márciusban induló  országjáró akcióban az egyéni jelölteket népszerűsíti a párt. Orbán Viktor nélkül. Ő kormányfőként tart majd avatóünnepségeket és alapkőletételeket.

A portál úgy tudja, Orbán Viktor a kampányba látványosan március közepén kapcsolódik be. A kormánypárt stratégiáját ismerő forrás szerint a miniszterelnök március 15-i beszédének jóval erősebb lesz a politikai tartalma, mint amit a nemzeti ünnep indokolna.

Orbán várhatóan beszédet mond a március 29-i Békemenet rendezvényén is. Ezt a választások előtti tömegrendezvényt a kormányt támogató Civil Összefogás Fórum (CÖF) bonyolítja, amely a Fidesz kampányához passzoló negatív reklámkampányba kezdett az elmúlt hetekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik