Belföld

Matyi: Orbán kétharmadánál veszélyesebb Csányié

Megmaradhat-e a választók képviseleti demokráciába vetett bizalma, ha egy fináncoligarcha uralja az országot – kérdezi a Heti Válasz legfrissebb számában Matyi Dezső.

Az Alexandra könyvbirodalom és más vállalkozások milliárdos tulajdonosa „(…) a magyarok többségével ellentétben (…)” azt gondolja, sajtószabadság van. Ugyanakkor még sohasem tapasztalt olyan szintű elhallgatást, mint amikor sajtótájékoztatót tartott „(…) a fináncoligarchia természetrajzáról (…)”. Szerinte Csányi Sándor olyan hatalommal bír, hogy „(…) a teljes magyar sajtót is sakkban tudja tartani, el tudja némítani, ha épp az áll érdekében.”


Matyi Dezső
Fotó: MTI

Matyi Dezső szerint volt már példa rá a hazai üzleti életben, hogy egy bank aktív szerepet vállalt egy csődben, hogy „(…) utána a pénzintézet elsőszámú vezetője olcsón szerezze meg magánvállalkozásként az egészet (…)”, ezért az ő története is túlmutat cégei jövőjén és egészen másról szól. Arról, hogy „(…) megmaradhat-e választóknak a képviseleti demokráciába vetett bizalma, amikor egy fináncoligarcha uralja az országot. Ha nem a politikai hatalom fogja irányítani az államot, akkor balkáni elszigeteltségbe fogunk süllyedni. Egy ország gazdaságának egyik tartópillére a bankrendszer, ezért ennek a szférának kellene a legjobban betartani a törvényeket. A legtöbb információ birtokában is a bankszektor van, hiszen minden cég vagy önkormányzat működésébe belelát. Egy bank pedig nem élhet vissza ezekkel az információkkal olyan pénz felhasználásával, ami nem is az övé, hanem a betéteseié. Nem élhet vissza azzal a hatalommal vagy bizalommal sem, amit az ügyfeleiknek köszönhet”.

A milliárdos üzletember szerint különbséget kell tenni a politikai és a gazdasági kétharmad között. „(…) A politikai kétharmad az emberek döntésének eredménye, s a közakarat mindenkit kötelez. Ha pedig a népnek nem tetszik valami, akkor négyévente dönt és szavaz. Csányi gazdasági kétharmada nem az emberek választott cselekvésének következményeként állt elő (…)”. Neki azzal sem lenne baja, ha „(…) valakinek olyan nagy a gazdasági ereje, hogy az ország kétharmadánál is nagyobb gazdagsággal rendelkezik. A gazdasági hatalom azonban hatványozott felelősséggel jár. Ha pedig valaki nem képes felelősen, etikusan bánni a gazdasági hatalommal, akkor veszélyt jelenet a társadalomra. Az ilyen jellegű gazdasági hatalmat nehéz leváltani, mert az emberek az anyagi elkötelezettségük folytán személyesen is a fennmaradásában érdekeltek – teszi hozzá a Heti Válaszban.

Korábban a Hír24-nek is interjút a Matyi Dezső. Vádjait az OTP határozottan visszautasította, jelezve, hogy kész részletesen tájékoztatni a közvéleményt az Alexandra cégcsoporthoz fűződő pénzügyi kapcsolatáról, ám ehhez Matyi Dezsőnek mentesítenie kell a pénzintézetet a banktitok alól. „Az OTP Bank vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket jóhírnevének megvédése érdekében.”

Csányi Sándor tavaly májusban az [origo]-nak azt mondta: tőle nem kell féltenie senkinek a demokráciát, azt ő félti inkább az olyan politikusoktól, akik ezt személyével kapcsolatban megkérdőjelezték. Az OTP-vezér akkor úgy fogalmazott, tőle biztosan független a kormány, viszonyuk azért nem írható le szövetségként a kormányfővel, mert az olyan lenne, mint amikor a kisegér meg az elefánt megy a hídon. Csányi szerint ő, mint egy egyszerű bankelnök nem lehet a miniszterelnök szövetségese, mert szövetségek azonos rangú felek között köttetnek, „a miniszterelnök viszont olyan hatalmi eszközökkel rendelkezik”, amelyeket az ő lehetőségei meg sem közelítenek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik