Belföld

Díjazták a „tájsebészeket”

környezetvédő (környezetvédő, )
környezetvédő (környezetvédő, )

240 köbméternyi illegális hulladékot számoltak fel Fejér megyében

A Gaja Környezetvédő Egyesület az elmúlt évben is pályázatot írt ki az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért „Tájsebészet 2013″ címmel.

A pályázat négy szakaszból állt

Miután a társadalmi szervezetek, iskolai öntevékeny csoportok, baráti körök, intézmények feltérképezték az illegális szemétlerakókat, a figyelemfelkeltést, tervezést és szervezést követően megkezdték azok felszámolását, majd negyedik lépésben vállalták, hogy ügyelnek a rend őrzésére is.

A hajléktalanok is bekapcsolódtak

A legutóbbi évek jellegzetessége, új színfoltja Székesfehérváron, hogy hatalmas szerepet vállaltak a hajléktalanok az erdőrészek, lakóhelyük közelének megtisztításában, és a társadalmi felelősségvállalás vállalati szinten is megmutatkozott.

A 2013-as évben a beérkezett adatlapok szerint 22 megyei szervezet, mintegy 1140 önkéntessel, 240 köbméternyi illegális hulladékot számolt fel, helyezett el legális hulladéklerakón. Egy köbméter hulladék összegyűjtése, szállítása és legális elhelyezésének költségei 15-20 ezer forintot is kitehetnek. A rendelkezésre álló adatok alapján az önkéntes közösségek munkája 2013-ban a 3-4 millió forintos értéket is elérheti.

13 éve harcolnak a szemét ellen

„Mindenki előtt ismeretes, mennyire nagy szerepe van környezetünk védelmének a mindennapokban. Ezzel biztosítunk élhető teret saját magunk és az utánunk következő nemzedékek számára. Ez nem egy lehetőség. Ez kötelesség. Kaptunk egy helyet az életre, egy bolygót az emberiség számára, amit olyan állapotban kell megőriznünk, hogy évszázadok, évezredek múltán is éltető, élhető legyen. Számomra nagy öröm, hogy egyre többen és többen gondolkodnak így. Saját idejüket és energiájukat áldozzák azért, hogy felvegyék a harcot a környezetszennyezéssel szemben” – hangsúlyozta köszöntőjében Viza Attila.

Az Alcoa Kft., a Denso Gyártó Magyarország Kft. a felszámolási munkákban, jutalmak vásárlásában, a Depónia Kft. a hulladék-elhelyezési és szállítási költségek támogatásában vállalt jelentős szerepet. Székesfehérvár Önkormányzata a szervezési, felszámolási, értékelési munkálatokat segítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik