Belföld

2006: nem egyeztettek fideszesekkel a fradisták

A Ferencváros Szurkolók Szövetségének korábbi vezetői szerint a 2006. őszi tüntetések előtt, közben vagy után nem volt semmilyen egyeztetés fideszes vezető politikus vagy más akkori ellenzéki politikus és a klub szervezett szurkolói között.

Távol a pártpolitikától

Ezt Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének korábbi elnöke és Boros Bánk Levente, a szurkolói szövetség korábbi alelnöke közölte csütörtökön. A közleményben arra reagáltak, hogy a napokban a baloldali összefogás politikusai – Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Braun Róbert, Kuncze Gábor – közösségi oldalakon, illetve a médiában “azt sugallták”, hogy 2006. őszi tüntetésekkor vezető fideszes politikusok egyeztettek a Ferencvárosi Torna Club szurkolóival, “a Fradi B-közép tagjaival”, “a Ferencváros ultráival”, vagy más szervezett szurkolói közösséggel.

A szurkolói csoport korábbi vezetői hangsúlyozták: a szövetség egyik alapelve volt, hogy a Fradi szurkolóinak közösségétől nemzetpolitikai kérdéseket nem, a pártpolitikát viszont – politikai oldaltól függetlenül – a lehető legtávolabb kell tartani. A szövetség korábbi elnöke és alelnöke leszögezte, sem politikai megkeresés, sem egyeztetés soha, semmilyen formában sem történt.

Nem szurkolóként…

A közleményben úgy fogalmaztak: “természetesen voltak Ferencváros-, Újpest-, Debrecen-szurkolók is a 2006-os tiltakozók között, de nem szurkolói minőségükben, ahogy minden bizonnyal Kispest-, Diósgyőr-, vagy, reméljük, MTK-szimpatizánsok egyaránt, ahogy egyik csapatnak sem szorítók is”.

Magyar Balázs és Boros Bánk Levente szerint szánalmas politikai hecckampány azt feltételezni, hogy a tiltakozókat ellenzéki politikusok irányították. A tiltakozáshoz pontosan elég volt meghallgatni az őszödi beszédet – tették hozzá.

A korábbi szurkolói vezetők szerint “Gyurcsány Ferencben és balliberális elvtársaiban még mindig dolgozik az a régi, a Rákosi-érában gyökerező kommunista reflex, amely egy szervezett közösségre, különösen a Ferencvárosi Torna Clubra és szurkolóira saját uralmukra veszélyes ellenségként tekint, olyan közösségre, amelyet pártpolitikusok irányíthatnak vagy tilthatnak be”. “Gyurcsány Ferenc politikai elődei” ennek szellemében mindent megtettek azért, hogy az FTC-t ellehetetlenítsék, szurkolóit pedig üldözték – közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik