Belföld

Fórum a magyar mezőgazdaság lehetőségeiről

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2014. 02. 26. 20:35

Agrárfórumot tartottak szerdán a Fehérvári Civil Központban, ahol előadást tartott többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködő szervezet lehet a közös agrárpolitikában a kormánnyal folytatott tárgyalások alapján körvonalazódó terv szerint – mondta a kamara elnöke szerdán Székesfehérváron, egy gazdafórum előtt rendezett sajtótájékoztatón.

Gazdabarát rendszer épül

Győrffy Balázs szerint a kamarai közreműködés révén a gazdasági racionalitás és a tagság érdekei is sokkal jobban érvényesülnének. Egy kevésbé bürokratikus, sokkal inkább “gazdabarát rendszer” kiépítését tűzték ki célul.

Elfogadhatónak mondható a tavalyi év

A jövőben a 100 millió forint alatti pályázatok várhatóan jóval egyszerűbben és könnyebben hozzáférhetők lesznek a kamarai rendszeren keresztül. A NAK elnöke a 2013-as év agrárgazdasági teljesítményét a körülményekhez és az időjáráshoz képest elfogadhatónak értékelte.

A köztestület tevékenységéről szólva elmondta: a tagdíjjal azonos szolgáltatást nyújtó kamarát építenek. Vállalták, hogy a kamarai kártyán keresztül a 370 ezres tagság “nagyságában rejlő erőt kiaknázzák”. Egyfajta fogyasztói csoportként előnyöket próbálnak szerezni a gazdasági térben – mondta.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke ismertette: az agrárgazdaság tavalyi kibocsátása jelentős mértékben, 4 százalékkal nőtt 2012-höz képest, ami 2300 milliárd forintos teljes kibocsátást eredményezett.

Hozzátette: 2010-hez képest a növénytermesztés 39 százalékkal, az élőállat-tenyésztés és az állatitermék-előállítás 28 százalékkal nőtt, míg az agrárexport a tavalyi 8,2-8,3 milliárd eurós teljesítménnyel várhatóan az eddigi legmagasabb lesz.

Hangsúlyozta, hogy az import arányaiban csökkent, négymilliárd euró fölött volt. A szaldó így négymilliárdos többletet mutat, vagyis az agrárium “ágazatilag kiemelkedő, nemzetgazdaságilag meghatározó évet” zárt – mutatott rá.

Színvonal és volumennövelés

Jakab István szólt az export szerkezetéről is, amely jelentősen megváltozott: lényegesen magasabb feldolgozási szintű, magasabb hozzáadott értékű termékeket értékesítettek a magyar termelők külföldre, ami a foglalkoztatottság bővüléséhez és a jövedelmi viszonyok javulásához vezetett.

Az uniós forrásokat a mezőgazdaságban termelésbővítésre és az élelmiszer-feldolgozóipar fejlesztésére kívánják fordítani úgy, hogy a színvonal és a volumennövelés legyen a középpontban – hangsúlyozta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.