Belföld

Az Alkotmánybíróság dönthet a Kétfarkú Kutya Pártról

A nevük miatt nem jegyezték be őket, így Alkotmánybírósághoz fordultak, amely befogadta a panaszukat.

Az első szűrőn átment (PDF) az Alkotmánybíróságnál a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alkotmányjogi panasza – közölte az Átlátszó. A viccpárt azért fordult az AB-hoz, mert a pártokat nyilvántartó bíróság előbb első-, majd másodfokon is elutasította a bejegyzés iránti kérelmét.

A bíróság a párt nevébe kötött bele, mint kimondták: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt-elnevezés nem hozható kapcsolatba a szervezet céljával, nem utal a szervezet alapszabályban rögzített tevékenységére, így alkalmas arra, hogy megtévessze a választókat. A bíróság szerint emellett a név nem felel meg a „méltó pártnevek”-kel szemben támasztott követelményeknek sem. Érdekesség, de a bíróságnak a nyíltan szélsőjobboldali eszméket hirdető Magyar Forradalmi Párttal nem volt gondja, őket gond nélkül bejegyezték.

Az MKKP úgy érvel, hogy az egyesülés – így a pártalapítás is – az Alaptörvény által védett alkotmányos alapjog, így csak nagyon szűk körben korlátozható. Ezért minden olyan törvényi rendelkezést, amely az egyesülési jog gyakorlásának korlátját jelenthetné – ez esetben például a párt névválasztására vonatkozó szabályokat – úgy kell értelmezni, hogy azok csak a legszükségesebb esetben akadályozhassák meg a jog gyakorlását. Az MKKP szerint a névválasztással szembeni korlátok csak azt a célt szolgálják, hogy a név ne lehessen kifejezetten megtévesztő, ezért csak akkor lehet ilyen alapon megtiltani a párt bejegyzését, ha kifejezetten ellentétes a név és a folytatni kívánt tevékenység.

A mongol hódítás hazánkban is a megfélemlítésre, a terrorra épült, a halottak száma tízezres, sőt, százezres nagyságrendű volt, a foglyokat saját népük ellen hajtották csatába – az újabb kutatások egymás után tárják fel a tragédia kézzel fogható nyomait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.