Belföld

“Abnormális lenne zsidók nélkül emlékezni”

Majdnem biztos, hogy az április 16-án induló holokauszt emlékév kormányzati programjai a Mazsihisz nélkül kezdődnek, de ez nem érvényes például az önkormányzati rendezvényekre - erről a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet elnöke, Heisler András beszélt a Népszabadságnak adott, szerdán megjelent interjújában.

“Nem a társadalomtól akarunk elkülönülni” – jelentette ki. Úgy fogalmazott, abnormálisnak tartaná, ha a hetvenedik évfordulón zsidók nélkül emlékezne a kormány a holokauszt áldozataira; mindenkinek feladata a megoldás keresése, a Mazsihisznek is, “de elveink feladása nélkül”.

“Abban reménykedem, hogy a választások után tényleg eljöhet a normális párbeszéd ideje. Ha a Fidesz-KDNP marad kormányon, akkor vele” – jelentette ki Heisler András.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az interjúban azt is mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek az egyeztetések húsvét utánra halasztását javasoló levele “olyan egyértelmű elutasítása” volt a kéréseiknek, hogy valósággal megkönnyebbült.

“Ha ennél szofisztikáltabb választ kapunk, amelyben bizonyos engedményeket tesz a kormány, akkor sokkal nehezebb lett volna a dolgunk. Újból rendkívüli közgyűlésen kellett volna eldönteni, hogy a Mazsihisz megváltoztatja-e korábbi álláspontját” – mondta Heisler András.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik