Belföld

Kosárpalánták – Új irány a testnevelésben

Az országosan egyedülálló kezdeményezés célja a tehetséggondozás és a mozgásfejlesztés.

A programhoz olimpiai bajnokok, ismert hazai sportolók és szakemberek adják nevüket, szakértelmüket, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége pedig a támogatását. A Kosárpalánta Program egy új, átfogó testnevelési és tehetséggondozási koncepció – hangzott el azon a Gyöngyvirág Óvodában tartott sajtótájékoztatón.

A Kosárpalánta Program első, úgy nevezett pilot-éve Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai keretein belül zajlik. A játékos foglalkozások négy alapköve a gimnasztika, a küzdősport, az atlétika és a kosárlabda. Az első négy csoport október eleje óta működik a Gyöngyvirág Óvodában, a Tolnai Utcai Általános Iskolában és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.A programot ismertető keddi sajtótájékoztatón elhangzott: az alkotók szándéka az volt, hogy átfogó, egységes sportszakmai koncepciót kínáljanak a 6-9 évesek számára.

A cél tehát nem elsősorban a versenysportra nevelés, hanem a mozgáskultúra, mozgáskoordináció, mozgástechnika fejlesztése. A program szakmai koordinátora Mészáros Áron volt válogatott kosárlabdázó, aki évek óta foglalkozik erőnléti, mozgástechnikai képzéssel, jelenleg az Alba Fehérvár kosárlabda csapat szakmai stábjának tagja.

„A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége örömmel támogatja ezt a nagyszerű kezdeményezést.” – kezdte köszöntőjét Bodnár Péter. A szervezet főtitkára elmondta: „ A program alapja a korosztálynak megfelelő, széleskörű képességfejlesztés, amellyel megalapozhatjuk akár a későbbi versenyszerű sportolást, de hasznos hátteret adhat a mindennapi élethez is. Célunk, hogy megteremtsük a lehetőséget arra, hogy a későbbiekben a programban résztvevő gyerekek képesek legyenek a fizikai képességeik maximális kiaknázására, és ezt ne korlátozza semmilyen, a múltból eredő hiányosság. Ennek érdekében a Kosárpalánta Program ötvözi az atlétika, a gimnasztika és a küzdősportok hasznos alapjait a kosárlabda megalapozó gyakorlatanyagával. Az eredmények ismeretében szeretnénk ezt kiterjeszteni országos szinten is a jövőben.” – emelte ki Bodnár Péter.

A Kosárpalánta program több sportág alapvető mozgáskultúráját is magában foglalja, ezért ezeknek a sportágaknak legnevesebb, példaképnek is tekinthető bajnokai adják hozzá szakmai tudásukat, hitelességüket.

A sajtótájékoztatón részt vett Magyar Zoltán, kétszeres olimpiai bajnok tornász, Dávid Kornél, a DKKA alapítója, a máig egyetlen magyar NBA-játékos és Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub vezetője. Hozzászólásukban kiemelték, hogy fontosnak tartják a sportágak összefogását. Az egységes, szakmai irányvonalak mentén felépített program lehetőséget ad a tömegbázis szélesítésére újabb korosztályok bevonásával. A sokoldalú, elsősorban a mozgás minőségének tervszerű felépítését célzó szakmai alapok pedig segítséget nyújthatnak az utánpótlás-nevelésben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik