Belföld

Megkerült az elraboltnak hitt lány

Megtalálták Burján Laurát, a 14 éves nyúli lányt, akiről szülei úgy hitték, bedrogozta és elrabolta egy 19 éves szerb fiatal, akit a Facebookon ismert meg.

Laura szülei Facebook-oldalán köszönték meg a segítséget a nyomravezetőknek. A lány megkerüléséről testvére is írt a közösségi oldalon.

A 14 éves lány szombaton ment el otthonról, Nyúlról Győrbe utazott, hogy találkozzon egy 19 éves szerb származású fiúval, akivel napokkal korábban ismerkedett meg a Facebookon. Szülei nem tudtak sem a randevúról, sem az új ismeretségről, minderre akkor derült fény, miután sikerült hozzáférniük eltűnt gyermekük profiljához.

Az aggódó édesapa a Hír24-nek elmondta, sikerült felvennie a kapcsolatot a fiatallal vasárnap, aki azt mondta neki, Laura ugyan elindult vele Budapestre, de meggondolta magát és Tatabányánál leszállt a vonatról, mondván, hazamegy, utána azonban nem adott életjelet magáról.

Felismerték a fővárosban

A Győr24-nek Laura édesapja kedden reggel elmondta: hétfőn este 8 órakor hívták fel telefonon Budapestről, hogy felismerték lányát az Örs vezér terén. A lányt kereső civil csoport ezután elment ahhoz a fiatalhoz, akivel Laura vonatra szállt. A szerb fiú és egyik társa idővel bevallotta, hogy valóban Budapesten van az eltűnt tini.

Az előzetes feltételezések ellenére nem adtak neki drogot, s nem bántották Laurát. Az őt megtaláló csapatnak azt mondta, hogy szabadságra vágyott, s azért szökött el otthonról, mert szülei megverték, ám édesapja szerint ez nem igaz. A lánynak keresztkérdéseket tettek fel, s ellentmondásba keveredett.

Civilek találták meg a lányt

A tinit néhány napra egy fővárosi intézetbe vitték, ahol pszichológus is megvizsgálja – tette hozzá édesapja, aki azt is elmondta: nagyon szépen köszöni a segítséget mindenkinek, főleg a csoportnak, akik megtalálták gyermekét.

A lány eltűnésének előzményeiről itt olvashat bővebben.

Facebook-kockázatok és mellékhatások

Facebook-depresszió, Facebook-függőség és Facebook-ragadozó – Amerikában ezekolyan orvosi fogalmak, mint itthon a bacilus vagy a bokaficam. A gyerekek egyre többen cuppannak rá a közösségi oldalakra (a fiatalabbak már nem is mindig a kék oldalra, hanem az instagramra, twitterre), és még kevésbé érzik, hol vannak a határok, mennyire és mennyit szabad megosztani magukból, magánéletükből, hányan láthatják őket, milyen adat-hozzáférési beállításokat használjanak, egyáltalán, nem érzik olyan erősen, hol válik el a virtuális énjük a valóságostól. Ezért nem érzik olyan jól (vagy egyáltalán), mi az ordas kamu, az átverés, mi a lépre csalás. Márpedig egy hiszékeny tinilány-tinifiú jó kis zsákmánynak tűnik, ha nem is feltétlenül szexuális bűnözőknek, de akár csak egy idősebb fiatalnak, aki épp skalpokat gyűjtene. A külvilág pozitív visszajelzésére váró fiataloknak sokkal vonzóbb egy-egy lájk, mint egy felnőttnek, így sokan menekülnek a profiljuk sáncai mögé, ha a valódi világban csalódások érik őket. Ők gyanútlanul könnyen vetik magukat a Facebook-ragadozók karmai közé.

Teendő szülőknek:
-Férjenek hozzá gyerekük Facebook-fiókjához. Ez nem olyan, mintha felbontogatnák a leveleiket, elvégre a Facebook nyilvánosság. Ez olyan, mintha arra figyelnének, hogy tinilányaik ne menjenek el otthonról miniszoknya-neccharisnya jelmezben este 8-kor, mert akkor könnyen zaklatás érheti őket.
-Figyelni kell, milyen képeket posztolnak ki magukról a gyerekek, elővigyázatosságból
-A posztok adatnyilvánosságát is szűkíteni kell, ne láthasson mindent mindenki.

A gyerekek olykor lájkvadászatot rendeznek, és akinek nincs meg a kellő szám, cikis lesz. Ettől valós depresszióba is lehet esni. És persze a függés sem jó. A szülőknek meg kell tudni magyarázni a Facebook valós jelentőségét a gyereknek, és hogy ez is egy eszköz, amit a megfelelő módon lehet jól használni. Persze ha a szülő ébredéstől lefekvésig folyton az értesítéseket és lájkokat lesi, ne csodálkozzon, ha a gyereke is a nyomdokaiba lép. (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik