Belföld

A kormány szerint nincsenek is, de pert nyertek

zuglói hajléktalan (zuglói hajléktalan)
zuglói hajléktalan (zuglói hajléktalan)

A zuglói önkormányzat jogtalanul rombolta le a hajléktalanok kunyhóit. A belügyminiszter gyorsabban romboltatna.

Jogsértő volt 2011 őszén a hajléktalanok kunyhóinak lerombolása Zuglóban, mondta ki elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint az önkormányzat a felperes hajléktalan emberek személyhez, ezen belül emberi méltósághoz fűződő jogait, valamint az egyenlő bánásmód követelményét is megsértette, ezért kártérítést kell fizetnie. A Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciója örömmel fogadta a döntést. Reméli, hogy „Budapest jelenleg még regnáló vezetése” ezek után átgondolja tragikusan elhibázott hajléktalanügyi szemléletét.

A szocialisták arra kérik Papcsák Ferencet, Zugló polgármesterét és Tarlós István főpolgármestert, hogy hátralévő rövid hivatali idejükben próbálják segíteni a hajléktalanokat, és a többi egyre szegényedő budapesti polgárt. Az elszegényedés egy folyamat, amit ha időben kezelnek egy ponton még visszafordítható, megállítható. A szegénységet, és nem a szegényeket kell szégyellnie egy városvezetésnek – emlékeztetett az MSZP.

Pintér gyorsítana

Nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék előzőleg kötelezte az alperes zuglói önkormányzatot, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül magánlevélben kérjen bocsánatot a hat felperes hajléktalantól, fizessen meg részükre személyenként félmillió forint nem vagyoni kártérítést, és az összeg után az építmények elbontásától a kifizetésig járó kamatot. A felperesek jogi képviseletét ellátó Muhi Erika szerint precedens értékű döntés született.

Az ügy pikantériája, hogy éppen a bírósági döntés napján a Belügyminisztérium nyilvánvalóvá tette: inkább gyorsítaná a hajléktalankunyhók elbontását. Erre utal, hogy a szaktárca a szabálysértési törvény végrehajtási rendeletének módosítását tervezi, éspedig elég gyorsan. A hétfőn a kormány honlapján megjelent tervezetet csütörtökig lehet véleményezni.

Minek a módosítás, ha nincs is hajléktalan?

A belügyminiszter úgy írná át az eddigi szabályokat, hogy a jövőben a szabálysértés miatt lefoglalt tárgyakat próbálnák értékesíteni. A hajléktanokat ez kevésbé érinti. Az sokkal inkább, hogy egy közterületen található kunyhó bármikor ledózerolható lesz, ha „a hatóság a dolog egyedi, a tényállás megállapíthatósága szempontjából lényeges tulajdonságainak leírását rögzítő iratot, fényképet vagy más felvételt készít”.

A BM a hatásvizsgálatra egy napot szánt és arra jutott, hogy „a közterületeken jogellenesen felépített építmények eltávolítására egységes jogalkalmazói gyakorlat születhet a módosítás által, amely lehetővé teszi a közterületek tisztántartását és egészséges, rendeltetésszerű használatát”. A szaktárca a Társadalmi felzárkózás című fejezetben az érintettek számát nullára tette.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik