Belföld

A diktatúra áldozataira emlékeztek Fehérváron

kommunizmus áldozatainak emléknapja (kommunizmus áldozatainak emléknapja, )
kommunizmus áldozatainak emléknapja (kommunizmus áldozatainak emléknapja, )

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár beszédében felidézte a kommunista rémuralom tombolását, valamint beszélt a jelen és a jövő feladatairól, céljairól is.

A hagyományokhoz hűen az ’56-osok terén szervezett közös megemlékezést Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Fejér Megye Önkormányzata. Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében hangsúlyozta: a XX. század véres diktatúráinak közép- kelet európai túlélőiként ma a kommunizmus százmilliónyi áldozatára emlékezünk.

1949 után egy olyan totális állam épült ki Magyarországon, mely kíméletlenül leszámolt az “engedetlenekkel”, és amely az egész társadalmat rettegésben tartotta.

 

Demokratikus illúzió és a realitás c. cikkünket itt olvashatja.

Felidézte a II. világháborúban és az azt követő évtizedekben történteket, a nemzetet, a családot, a vallást, a személyes hitet, a polgári tudományt és művészetet is tönkretevő rémuralmat.

Újjá kell építeni önmagunkat, a családunkat, a nemzetünket

Beszélt a nemzedékeket sújtó kitelepítésekről, az 1956-ot követő megtorlásról, a megfigyelésekről és a mindent átszövő hatalomgyakorlásról. Vargha Tamás a jövőbe tekintő gondolatokkal fejezte be köszöntőjét: „….De az emlékezés nehéz óráiban, az áldozatok súlyos emlékével szembenézve sem maradhatunk „elhasznált, szegény magyarok”! Le kell számolnunk a hazug eszmékkel. Újjá kell építeni önmagunkat, a családunkat, nemzetünket – tudással, tanulással, szeretettel, összefogással. Ne feledjük, a szabadság számunkra a közösség iránt önként vállalt felelősség. Történelmi tudattal kell élnünk, számot vetve veszteségeinkkel, áldozatainkkal, hogy olyan jövőt, olyan hazát teremtsünk, melyet nem járhat be a kommunizmus kísértete – egy új hazát, mely szebb a réginél.”

Műsor a kortársak “szemüvegén” keresztül

A Ciszterci Szent István Gimnázium 11. b osztályának tanulói a kommunista terrort testközelből ismerő, azt elszenvedő kortársak beszámolóiból, szövegrészleteiből állították össze megemlékező műsorukat.

Márai Sándor, Mindszenty József, Alekszandr Szolzsenyicin, Pilinszky János, Kovács Ákos, Buda Ferenc és a Misztrál együttes szövegeiből és zenéiből erőteljes drámaisággal szólt az éberségre való figyelmeztetés a ma emberének, hogy ne törölje emlékezetéből a magyar történelemnek ezt a szégyenfoltját, hanem okuljon belőle. A kultúra és a közösség megtartó erejét ne engedje elpusztítani, mert ez mindenkor megtartó erő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik