Belföld

Kitiltotta a pap, mert lebuktatott egy fideszest

P. Csány Péter plébános egy feltételezésre hivatkozva arra kérte Horváth Bencét, hogy maradjon távol egy gyerekrendezvényükről. Horváth Bence "bűne" az volt, hogy úgy hitték, ő árulta el azt a szimpatizánst, aki a Fidesz bohócaként lett ismert.

P. Csány Péter, a Szent Kvirin Szalézi plébánia plébánosa Horváth Bence elmondása szerint szombaton hívta fel őt, hogy közölje vele: nem kívánatos innentől a rendezvényeiken. Mégpedig azért, mert Horváth februárban kommentet írt a nyugat.hu egyik cikkéhez, amelyben arra keresték a választ, hogy ki lehet az ellenzéki rendezvényt megzavaró fideszes bohóc.

Horváth a kommentben nem árulta el, hogy kire gondolt, később viszont megjelent egy cikk ugyancsak a nyugat.hu-n, amelyben megírták, hogy H. László lehet a bohóc, aki ismert Fidesz-szimpatizáns, egyben az önkormányzat családügyi bizottságának munkatársa, és nem mellesleg munkatársa a plébánosnak is.

Csak megkérték

Megkerestük P. Csány Pétert, hogy megtudjuk, igaz-e a történet, tehát, hogy tényleg amiatt tiltottak ki valakit, mert feltételezésük szerint lebuktatott egy fideszes szimpatizánst. P. Csány Péter erre a kérdésünkre úgy felelt: nem tiltották ki a fiatalembert, hanem azt kérték tőle, hogy egyszeri alkalommal, a kedélyek megóvása végett ne jöjjön el az aznap esti farsangukra, mert az kihatott volna a gyerekrendezvényre.

Kérdésünkre, hogy mi az összefüggés a fideszes bohóc feltételezett lebuktatása, és a gyerekfarsang között, közölte: az, hogy az eseményen is ott voltak azok a gyerekek, akiket a cikkben szerinte alaptalanul szerepeltettek, arcképpel. (A plébános utóbbi megjegyzése egyébként csúsztatás, a gyerekeket ugyanis jó alaposan kitakarták, arcképük tehát valójában nem szerepelt a cikkben – a szerk.)

Felment benne a pumpa

“Szerintem egy házigazda fenntarthatja magának ezt a lehetőséget” – vélelekedett a kitiltásról a plébános, hozzátéve, hogy a felnőtt fiúnak egyébként sem volt az eseményen feladata. P. Csány Péter azt is elmondta, a bohóc jó munkatárs, az őt lebuktató fiatal viszont “fenyegetőzött és kiabált”.

“Az volt az egyszerűbb, ha őt kérjük meg, hogy ne jöjjön el” – magyarázta P. Csány Péter, aki a kitiltással kapcsolatban azt is elmondta, hogy amikor erről döntött, épp vezetett, és “felment benne a pumpa”, mert ártatlan gyerekeket és így az intézményt keverték ebbe az ügybe. A döntésében közrejátszott az is, hogy szerinte a konfliktust ismerve eszkalálódott volna a probléma a farsangon.

Cáfolta a fidelitasos szálat

Míg P. Csány Péter a gyermekek épségének megőrzésével magyarázta a kitiltást, addig mások inkább a fidelitasos Ágh Péter rokonát sejttették a háttérben. Ágh Ernő ugyanis épp a P. Csány-féle Szent Kvirin Szalézi Plébánia egyházközségi vezetője.

P. Csány Péter tagadta, hogy döntésének köze volt ahhoz, hogy Ágh Ernő is vele dolgozik, hiszen, mint mondta “más intézményben munkatársak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik