Belföld

300 ember vesztheti el az állását a Picknél

2015-től nem lesz több disznóvágás a Pickben. Ez majdnem 300 munkanélkülit eredményezhet.

A szegedma.hu úgy tudja, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó, a Pick termékeit gyártó Bonafarm-csoport már idén tavasszal belekezd az új vágóhíd felépítésébe a Mohács környékén. A tervek szerint ez lenne Európa egyik legmodernebb vágóhídja.

Költöznek vagy elvesztik a munkájuk

A beruházást követően a vágás átkerül Szegedről Mohács mellé. A szegedi Pick gyárban több mint 2000 disznót vágnak naponta. Ha ez itt megszűnik, akkor 300 munkás vesztheti el az állását. A felek szerződésében van egy olyan tétel, hogy ’a munkáltató által meghatározott, változó munkahelyen’ kell dolgozni. Ami azt jelenti, hogy a munkások vagy költöznek, vagy elvesztik az állásukat. ha felajánlják a a további munkát Mohácsnál, az már más kérdés, hogy ki él vele és ki dönt úgy, hogy más munkát keres.

A beruházás során a cég azokat a munkálatokat indítaná el már tavasszal, amelyek nélkülözhetetlenek a későbbi munkákhoz. Eszerint a közművek kiépítését és az útépítést. A telket már megvásárolták és a gépi technológia beszerzéséhez szükséges pályázatokat is előkészítették.

A korszerű technológiával felszerelt mohácsi vágóhídon az üzem hatékonysága jelentősen jobb lesz, mint a mai szegedi üzemrészé. Csányi Sándor 13-15 milliárd forintra becsülte a költségeket. Ekkora ráfordítással éves szinten – egy műszakban – egymillió sertés vágására alkalmas üzemet alakítanak ki.

A Bonafarm Zrt.-t, Éder Tamás PR és vállalati kapcsolatok igazgatója a szegedma.hu-nak elmondta, hogy a közlejövőben Szegeden nem terveznek leépítéseket vagy kapacitáscsökkentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik