Belföld

Betegen a nyomorban minden nap küzdelem

A hódmezővásárhelyi leszázalékolt házaspár feje felett csaknem összeomlik a bérlemény, ide még beteg kislányukat is csak ünnepeken hozhatják el pár órára.

Hódmezővásárhely külterületén, Öreg-Kishomokon, annak is legszélső, kies utcáján, de a végtelen határ mellett él Varga János és családja – igen nagy szegénységben. Hulladéknak tűnő dolgokkal, pár talán még használható aprósággal, gallyakkal, néhány gyümölcsfával és a család állatállományával – két kutya, pár macska és jó pár baromfival – övezett úton jutottunk Vargáék hajlékáig.

100 ezerből sem élnek, hárman

A roskadozó viskóért, amiben sem víz, sem gáz nincs, 20 ezret kérnek egy hónapra, ehhez még jön a rezsi. Bár ivóvizük sincs a házban, azt messziről hordják, havonta 7 ezret villanyra, pár havonta pedig gázpalackra is költenek.

János 10 éve rokkantnyugdíjas, rehabilitációs jövedelme 29 ezer forint, pedig 27 év munkaviszonya van. Felesége, Éva veleszületett csípőficammal és protézissel él, 2006 óta pedig halláskárosult is, munkát nem tud vállalni, nem bírja. Kettőjük bevétele nem éri el a havi százezret, János kiegészítő, alkalmi munkájából, vasgyűjtéséből pedig egyre kevesebb folyik be a konyhára.

Két gyermekük is van, Izabella 11 éves, a vásárhelyi Kozmutzában él, mivel értelmileg akadályozott. Őt nem hozhatják a hideg, huzatos, vizes falak közé. Őt rendszeresen látogatják a nem is olyan közeli városban, illetve születés és névnapkor kihozhatják.

Másik gyerekük 19 éves, kőművesként végzett, de még tanul. Őt is támogatniuk kell, cserébe a fiú, ha otthon van segít szüleinek. János egy erős, jó kiállású fiú, nagyon jó sportoló is – szólt róla a büszke apa.

Egér, huzat, penész és hideg

A ház borzalmas állapotban van, kívülről nézve, talán csak a bent lakók lelke tartja össze. Az ablakok szimplák, hőszigetelés nincs, a fal alja, oldala rogyadozik, reped. A kémény csaknem ledőlt már, a kéményseprő nem is mert felmenni a padlásra, mert félt hogy beszakad a szobába.

Bent mindössze egy kicsiny folyosó-konyha és két pici szoba található, közös légtérrel. Mindezt egy ütött-kopott vaskályhával fűtik úgy-ahogy, most a kertben vágott gallyakkal. Bent vécé, de még fürdőszoba sincs, a fürdést a kályhán melegített vízzel oldják meg. Egyetlen szórakozásuk egy régi tévé, az egyetlen luxuscikk.

Ruháik egy része már tönkrement – szétrágták az egerek. A maradékot egy fagyasztóládában és fóliazsákokban tárolják az udvaron. Az élelem egy része is hűtőben van, ehhez legalább nem férnek hozzá a rágcsálók. Az elmúlt éjszaka is arra ébredtek, egér zörög a kekszes zacskóban, amit már sehova sem tudtak elrejteni – panaszolta János.

Van pár jószáguk, pulyka, kacsa, és tyúk, így húsra nem kell sokat költeni, azt megtermelik, de a takarmány nagyon sokba van – panaszolta Varga János. Az egyik szomszédtól is nagyon sok segítséget kapnak.

Sok helyre fordultak már segítségért, de szinte mindenhonnan elutasítást kaptak.  Kértek volna szociális bérlakást, és a családsegítőt is felkeresték, ám segítséget nem kaptak. Téli tüzelő iránti kérelmüket azért utasították el, mert magas a jövedelmük, mesélte János, nem is értve a “magas jövedelmet”.

Már csak álmuk maradt

Nincsenek nagy vágyaik. Csak egy kis ház Vásárhelyen vagy környékén, ahová magukhoz vehetnék kislányukat is. Egy társasházi lakást, panelt nem tudnának megfizetni, de már egy telekkel is ki lennének segítve. Tavaly kaptak volna egy 30 négyzetméteres lakókonténert, de saját telek, áram és közmű híján ettől a lehetőségtől is elestek.

Tanyásnak is elmennének, János bármilyen munkát is elvállalna, ezenkívül bármilyen segítségnek nagyon tudnának örülni. Akit megérintett Vargáék sorsa és tud segíteni, írjon nekünk emailt a vasarhely24@sanomamedia.hu – ra , és megadjuk elérhetőségüket.

További fotókat Vargáék életkörülményeiről a Vásárhely24 Facebook oldalán talál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik