Belföld

A Fidesznek van egyelőre a legtöbb jelöltje

Eszerint szombat este óta egyetlen új jelöltet sem vettek nyilvántartásba a bizottságok, a jelöltállítási adatok ugyanis azóta nem változtak. Várhatóan hétfő reggel ugrik majd meg a jelöltek száma. Az adatok szerint a választási bizottságok a Fidesz-KDNP jelöltjei közül országszerte 98-at vettek már nyilvántartásba.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetségnek 39, a Jobbiknak 22, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 4, az SMS-nek (Seres Mária Szövetségesei) és az Új Magyarország Pártnak (ÚMP) 2-2, az LMP-nek, a Magyar Cselekvő Pártnak, és A Haza Nem Eladó Pártnak 1-1 jelöltje van már nyilvántartásban.

Vasárnap estig 239 jelöltet jelentettek be, köztük van a már 170 nyilvántartásba vett jelölt, a többiekről a bizottságok még nem döntöttek.

Az egyéni választókerületekben azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek 500 érvényes ajánlást. Az ajánlóíveket hétfőn vehették át a pártok a választási irodáktól, akkor kezdődött meg az aláírások gyűjtése. Az egyéni választókerületi választási bizottságoknak a bejelentéstől számítva három napjuk van arra, hogy döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 3-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, addig kell leadniuk az ajánlóíveket az egyéni választókerületi választási bizottságnak.

Az országos listák bejelentésének határideje március 4., 16 óra. Pénteken az első országos listát is nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság: a Fidesz-KDNP közös listáját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vezeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik