Belföld

“Emlékezzetek a korábbi napokra”

Ezzel a címmel tartottak Hálaadó Istentiszteletet a vásárhelyi Református Ótemplomban, ahová Balog Zoltán az EMMI minisztere is ellátogatott.

Az egybegyűlteket Bán Csaba lelkipásztor köszöntötte, a Bethlen kamarakórusa pedig magyar énekeket adott elő. Igét hirdetett Halász Béla délvidéki püspöké és Juhász András, a Csongrádi Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének köszöntője után az elmúlt húsz évről és az időszerű teendőkről beszámolt be Bán Csaba református lelkipásztor, a Közös Igazgatótanács elnöke.

Déltől tanácskozás kezdődik a Városházán „Az Egyház Szolgálata a Nemzeti Köznevelésben” címmel, amelyen részt vesz még Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Gáncs Péter, az Déli Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, valamint Győri József, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona igazgatója.

Az iskolák ugyanakkor lehetőséget teremtenek a megújulásra is azzal, hogy a mai modern világ a gyermekek kérdéseivel, vágyaival, gondjaival megjelenik az egyházi közösségekben – mondta a Balog Zoltán a hódmezővásárhelyi református közoktatás újraindulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

A konferencián a miniszter hangsúlyozta, olyan korszak előtt állunk, amelyben az egyházi és az állami oktatás együttműködése a kölcsönös segítségen alapulhat. Van mit tanulni egymástól például az oktatásszervezés vagy az oktatási módszerek terén. Balog Zoltán komoly lehetőséget lát az egyházak szerepvállalására a szakoktatás, a szakképzés területén. A politikus kifejtette, az egyházi oktatás hagyományos terepe a gimnázium volt. A leszakadó világ, az alsó középosztály peremén ingadozó családok gyermekeinek képzése azonban valódi missziói szerepvállalás lehet.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök azt mondta, hogy míg a rendszerváltás követően elsősorban a visszakapott ingatlanoktól függött az, hol indult egyházi iskola, ma már ott kerül egyházi fenntartásba egy intézmény, ahol a szülők és a pedagógusok túlnyomó többsége igényli azt.

Fotó: Bornemissza Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik