Belföld

Végre van költségvetése Szegednek

Az országgyűlési választások előtt az utolsó ülését tartotta a szegedi városi közgyűlés, ezért a költségvetés elfogadása már halaszthatatlan feladat volt.

A nap legmeglepőbb eseménye az Armel Operafesztiválra nyújtandó 40 milliós önkormányzati támogatás leszavazása volt. Ez a fesztivál minden évben nagy eseménye volt a világ operatársadalmának, ám a szegedi városatyák ettől függetlenül úgy döntöttek, nem kell ez a rangos nemzetközi rendezvény a városnak.

A Szegedi Ifjúsági Ház és Rendezvényközpont viszont 150 milliós plusztámogatásban részesült, ami nélkül az intézmény valószínűleg csődbe ment volna.

Szeged Sportjáért elismerést kap Gellért Ákos sportmenedzser, Boros Gyevi László testnevelő és Debreczeni Dénes rögbiedző. Szeged Sportolója lett Juhász Zsolt vízilabdázó, Kakuk Levente tekéző és Szerencsi Ildikó tájfutó.

A zárt ülésen született döntés szerint díszpolgár lett Trogmayer Ottó nyugalmazott múzeumigazgató, régész. Pro Urbe-díjat kapott Török Attiláné Pusztai Éva nyugalmazott egyetemi docens és Dudits Dénes akadémikus. Szegedért emlékéremmel tüntetik ki Alföldi Istvánt a Neumann Társaság ügyvezető igazgatóját, Simon Ferenc festőművészt, Szalai József nyugalmazott iskolaigazgatót, Wittmann Tibor belgógyászt, és Gaskó Béla muzeológust. Szeged Nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel díjazzák Nagy Katalint,  SzTE Fogorvosi kar dékánját és Ványai Évát a Szeged Kistérségi Többcélú Társaság Egyesített Szociális Intézményének főigazgatóját.

Az elfogadott költségvetés fő számai a következők: 33 milliárdos főösszeg, ami 60 százalékos visszaesést jelent. A Fidesz a múlt héten még 1,2 milliárdos átcsoportosítást akart a költségvetésben, 900 milliót kulturális- és oktatási intézményektől vettek volna el. Tegnap az 1,2 milliárdos csomag 560 milliósra módosult. Átcsoportosítások történtek. Az NGSZ-től például elvesz 65 milliót a Fidesz. Ez azt jelenti, hogy a szőregi iskolába tervezett kazán beruházás például nem valósulhat meg.

Botka László polgármester a közgyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta: hogy a költségvetés most fél milliárdos ingatlanértékesítési bevételt tartalmaz, pont a dupláját az eredetinek, de ez a mai ingatkanpiaci helyzetben szinte lehetetlen elvárás. Komoly hiány várható, jelzi a polgármester, és hozzáteszi, a Fidesz stabilitási törvényének értelmében be kell fagyasztania bizonyos nem kötelező kifizetéseket, amíg ez a fél milliárd meg nem jelenik az önkormányzat számláján. Ugyanis sem hiánya nem lehet az önkormányzatnak, sem hitelt nem vehet fel a törvény szerint.

A sokat vitatott busztender kapcsán is kompromisszum született, mely szerint elbíráláskor 90 százalékban számít az ár és 5-5 százalékban a környezetvédelmi szempont, illetve az alacsonypadlós jármű. Így továbbra is meghatározó lesz az ár, de a műszaki szintet is pontozzák. A referenciákat is visszaemeli a javaslat. Így első körben eredményes pályázat születhet (indulhat a Tisza Volán és az elektromos busz is), és ez a cél. A pályázat beadási határideje változatlanul: április 22., az eredményhirdetésé is maradt június 16-a.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik