Belföld

Tovább duzzad a kormány új mutyis botránya

A földmutyi és a trafikmutyi után itt a felszámolómutyi ugyanolyan módszerekkel, ugyanolyan nyertesekkel és ugyanolyan nagy téttel, újabb részletekkel.

A felszámolói piac egyévi többmilliárdos piac, amelyben csak azok a cégek rúghatnak labdába, amelyek rajta vannak az úgynevezett felszámolói névjegyzéken. Ezt a névjegyzéket most egy pályázat útján szinte teljesen újraírták, s a listát a múlt héten hozta nyilvánosságra a kormány. Ebből kiderült, a 130 vállalkozásnak mintegy a fele, 68 új szereplő.

A frissen felbukkant cégek között pedig több olyan cég is található, amelyek korábban nyertek a botrányos trafikpályázaton is, holott e két piacnak annyira sok köze azért nincs egymáshoz. Emellett, a nyertesek közé olyan cég is felkerült, amelynek állami kötődései vannak: az egyik cég tulajdonosa például tisztviselő egy állami és egy önkormányzati cégben is.

Két céggel sikerült befutnia továbbá egy bizonyos György Tamásnak, akinek az unokatestvére korábban egy olyan cég tulajdonosa volt, amelyben négy évig Bánki Erik fideszes politikusnak is tulajdonrésze volt – közölte az Origo.

Pont nem erről volt szó

György annak ellenére tudott két céggel is bekerülni ebbe a listába, hogy a pályázati szempontok között az szerepelt, hogy előnyt jelent, ha a pályázó cég tulajdonosai, tagjai, vezetői nem rendelkeznek részesedéssel más felszámoló cégben. De nemcsak a kiírásban szerepelt az a szándék, hogy kiszűrjék a több cégben is érdekelt pályázókat.

A pályázat 2012-es indulásakor az eljárást felügyelő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt közölte, hogy kiemelten figyelnek majd arra, hogy ne egy szűk tulajdonosi-befektetői kör adja a felszámolókat. Azt mondták, ezért azokat a pályázókat részesítik majd előnyben, amelyek tagjainak, vezetőinek, foglalkoztatottjainak nincs más felszámoló szervezetben tulajdonosi részesedésük.

György Tamás ugyanakkor nem az egyetlen, akinek több nyertes cégben is van érdekeltsége, a felszámolási piacon már korábban is jelen lévő Veres Ildikó is két érdekeltséggel nyert. Az Origo egyébként a 130 nyertes cég tulajdonosi hátterének áttanulmányozása során összesen 26 olyan vállalkozást talált, amelyek között összefonódások vannak. .

A pályázatok elbírálói a lap szerint ugyanakkor tudtak volna olyan cégeket is találni, amelyek között nem volt összefonódás. A névjegyzéken lévő 130 helyért ugyanis kifejezetten nagy verseny folyt: 344 cég indult a pályázaton.

Mennyi pénzről is van szó?

Az index szerint közel 400 milliárdos a felszámolói piac (most kb. 40 ezer felszámolást menedzsel 108 cég), és az eddig érintett cégek felét zárták innen ki adminisztratív intézkedésekkel – ez a módszer trafikügyben is így működött. A felszámoló névjegyzék korábban zárt volt, alapítani nem, csak venni lehetett ilyen céget, de az EU-s előírások alapján még a Gyurcsány-kormány változtatott a szabályozáson: hétévente meg kell újítani a jegyzéket. Az új tender 2012-ben írták ki, de a kormány egészen döbbenetes indokkal írt ki újat: túl objektívek voltak a szempontok, nem lehetett dönteni a jelentkezők között. (A sorsolás megoldása fel sem vetült.) Ezért lettek szubjektívebbek az elbírálási szempontok, amelyekre pl. trafikügyben is láthattunk pár példát.

Egyre bővül azoknak a köre, akik konkrét anyagi függésben vannak a kormánytól, s akik pusztán egzisztenciális okokból sem szavazhatnak másra (mert félnek, hogy egy új kormány visszacsinálja a mutyikat). A szavazatvásárlás ilyen módját nem tiltja a törvény, mivel azok csinálják, akik a törvényt írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik