Belföld

Rosszindulatú hívásból is akadt

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 21-én tartotta a 2013-as évet értékelő és a 2014-es esztendőre vonatkozó feladat-meghatározó tiszti értekezletét a Megyeházán.

Az elmúlt évben elvégzett munkáról Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adott összefoglalót. A megye tűzoltói 1147 esetben tűzesethez, 1279 alkalommal műszaki mentéshez vonultak. Olyan bejelentés, amikor téves jelzést adtak a segélykérő vonalon 387-szer fordult elő, míg 23-szor rosszindulatú, valótlan bejelentések érkeztek. A katasztrófavédelem munkáját jól példázó tendencia, hogy 42 százalékkal csökkent a tűzesetek száma az előző évhez viszonyítva. Ebben sokat segítettek, a közösségi szolgálatot végző diákok is, akik a tűzvédelmi ismeretek terjesztésében segédkeztek.

A Dunán 50 hajót, a rendező pályaudvarokon 1791 vasúti kocsit az utakon pedig 764 járművet vontak ellenőrzés alá. Az idei év fő területe a kritikus infrastruktúra, például az energiaszolgáltatás és a kommunikációs hálózatok védelme, mivel ezek kiesése, üzemzavara súlyos fennakadásokat okoz.
Az különböző területeken párhuzamosan folyt a prevenciós és a kontroll tevékenység. Az ellenőrzések száma megyei és a területi szinten is többszörösére emelkedett. A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság több esetben adott át szén-monoxid érzékelőket közösségi, egészségügyi, oktatási intézményeknek, valamint nagycsaládoknak is. Az év végéhez közeledve lakossági fórum és látványos tűzvédelmi, tűzoltási bemutató kerül megszervezésre.

Az értekezleten ott volt Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Értékelésében kiemelte, hogy folyamatosan fejleszteni kell a megyei mentőszervezeteket és a járási mentőcsoportokat, amelyeknek az önkéntes tűzoltó egyesületek adják a gerincét. A továbblépés mind létszám, mind technikai vonalon nélkülözhetetlen. Az idei évtől lehetőség nyílik arra, hogy az egyesületek önállóan, hivatásos katasztrófavédelmi egység nélkül számoljanak fel a káreseteket. Természetesen egy ilyen vállalás esetén több feltételnek is meg kell felelni. Példaértékűnek minősítette a Fejér megyei katasztrófavédelem helytállását a márciusi hóviharral és a júniusi árvízzel kapcsolatban.

Természetesen a gyors reagáló képesség és a hatékony beavatkozás elképzelhetetlen a társ- és civilszervezetek, valamint az önkéntesek támogató, segítő munkája nélkül az előbb említettekhez hasonló nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó katasztrófavédelmi műveletek esetében. A logisztikai tevékenység kiváló minősítést érdemel, hiszen sehol nem lépett fel eszköz, vagy anyaghiány az árvízi védekezés során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik