Belföld

Orbán: “A futball olyan, mint a magyar társadalom”

Minél több víztározót és minél kevesebb gátat szeretnénk építeni – mondta Orbán Viktor a 24 Óra pénteki számában megjelent interjúban a kormány dunai árvízvédelmi terveiről. A Komáromot és Almásfüzitőt védő gát alapkövének letétele után készült beszélgetésben a kormányfő azt mondta, Magyarországon a gátakkal szemben mindig is erős érzelmi kitörések voltak és ez szerinte így is marad a következő évszázadokban, ezért hiszi, hogy egy iparszerű gátépítési program sosem lesz napirenden.

A víztározók építése a jó megoldás a fölösleges víz elvezetésére, tárolására. Ez egyben a mezőgazdaságnak is jó. Ahol az évszázad árvize a legnagyobb károkat okozta, ott erősíteni kell a gátakat. Ez történik Komáromnál, ahol 14,3 kilométeres szakaszon erősítik a gátrendszert. Összesen 9 helyen lesz szükség hasonló védmű építésére – tette hozzá. A kormányfő közölte: a komáromi új Duna-híd 2017-re felépül, erről állapodott meg a szlovák miniszterelnökkel. Később a Duna másik szakaszán is terveznek hídépítést, de most a komáromira koncentrálnak.

Esztergom helyzetéről szólva Orbán Viktor úgy vélte: “valami van ott a levegőben”, a nyugalom mindig átmeneti volt a városban, amellyel – szavai szerint – “nincs baj, a helyi politikával már annál inkább”. A demokráciában a politikusok bírálata helyénvaló, de választók döntenek arról, kik irányítsanak. “Esztergomban az ott élő embereknek nem sikerül egyértelmű helyzetet kialakítani.” Választás előtt állunk, így Orbán bízik abban, most sikerül nyugvópontra juttatni a vitákat.

“Ha Esztergomra büszkék lehetünk a múltja miatt, akkor Tatabányára a jelene miatt lehetünk azok.” A kormányfő sikertörténetnek nevezve, hogy a szocialista iparlogika mentén felépített várost sikerült úgy átalakítani, hogy a modern nyugat-európai városokkal is versenyképes. A város jövőjéről szólva elmondta, hogy az ipartelepítés mellett meg kell teremteni azokat a közösségi tereket is, ahol az emberek találkoznak, erre a felépülő új sportcsarnok is lehetőséget kínál.

Focipélda minden szinten

A tatabányai sport egyik éllovasának számító kézilabdacsapatról Orbán Viktor kijelentette, hogy a kézilabdánál is szükséges egy olyan rendszer, amely a futball területén már működik: átlátható rend kell abban, mire ad pénzt az állam és mire nem, az utánpótlásra kell közpénzt költeni, a profikat piaci alapon kell fizetni. “Partnerek vagyunk a mostaninál nagyobb súlyt vállalni elsősorban az utánpótlásban, amelyet jeleztünk is a szövetségnek” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy támogatják a Mocsai Lajos és Rátgéber László vezette kosárlabda akadémiákat.

A 24 Óra kérdésére Orbán Viktor arról is beszélt, mindig gúnyolódnak azon, hogy a kormány is és ő is a kelleténél többet foglalkoznak a futballal. “Ez félreértése a helyzetnek. A futball olyan, mint a magyar társadalom. Ez nem arról szól, hogy egy sportágról beszélünk, hanem arról, hogy miként élünk mi magyarok és hogyan töltjük a szabadidőnket, hogyan neveljük a gyerekeinket” – érvelt.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A miniszterelnök Pintér Attilát jó választásnak tartja a szövetségi kapitányi posztra, “ő egy igazi magyar karakter”. Sikerei alapján bízhatunk benne, szurkolhatunk annak, hogy ott lehetünk a EB-n, ugyanakkor a siker nincs garantálva, ahhoz bravúr kell – tette hozzá. Szerinte 5-600 ezer igazolt játékos kellene a minőségi színvonal garantálásához. Évről évre több gyerek van a pályákon, de még nem elég. “A kormány jobban támogatja a sportot, de többet nem tehet. Akik viszont benne dolgoznak, minden nap kicsivel többet és jobban kell, hogy dolgozzanak az eredményekért” – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik