Belföld

Martonyiékat nem zavarja, hogy a nagykövetük egy neonácival pózol

Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete egy szélsőséges politikussal tárgyalt. A Külügyminisztérium szerint ez simán belefér, nincs vele gond, inkább az az elfogadhatatlan, amit a megyei honlap írt a találkozóról.

Marián Kotlebaegy szélsőségesen cigányellenes, szélsőjobboldali párt színeiben nyerte meg tavaly év végén a megyei választásokat Szlovákiában, és ő lett Besztercebányán a megyefőnök. A neonáci politikusról eddig nem igen hallhattunk, de a Küügyminisztériumnak hála, mára ez is megváltozott. A szélsőséges megyefőnök ugyanis nem mást fogadott, mint Magyarország pozsonyi nagykövetét, Balogh Csabát.

Mivel eddig nem volt mindennapos, hogy egy magyar nagykövet neonáci vezetőkkel pózol nagy nyilvánosság előtt, megkérdeztük a Külügyminisztériumot, hogy mi a véleményük Balog akciójáról. A válaszból pedig kiderül: Martonyi János hivatala egyáltalán nem tartja problémásnak a találkozót, ennél sokkal jobban zavarja őket az, hogy a megye honlapján azt írták, hogy a tárgyalás témája a cigánybűnözés volt, pedig nem is. Valójában “a romák társadalmi integrációjának a kérdéséről” volt szó.

Balogh tehát egy enye-bejnyét se kapott, a honlapot viszont rendesen kiosztotta a minisztérium. Mint írták, “elfogadhatatlan és elítélendő”,  hogy az írás valótlanságot, szélsőséges nézeteket tükröző kifejezést közölt. Ennek okán pedig azonnal helyreigazítást kértek a laptól.

Ez egyébként már csak azért érdekes, mert maga az érintett, tehát Balogh Csaba már egy kicsit mást mondott az ügyről. Balogh Csaba a 444-nek úgy nyilatkozott: a cigánybűnözés kifejezés más megítélés alá esik Magyarországon, mint Szlovákiában, mivel a szomszédban a miniszterelnök és a belügyminiszter is használta. Pontosítást kértek ugyanakkor a besztercebányai megyei önkormányzattól, mert a nagykövet nem mondta azt, hogy az egyre növekvő cigánybűnözésre alapvető problémaként tekint.”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik