Belföld

Turisztikai feladata lesz az Eszterháza Központnak

Közgyűjteményi, gazdálkodási és turisztikai feladatokat is ellát a március 1-jétől működő Eszterháza Központ – hangzott el Fertődön, a központ működését bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Az új intézmény a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központból válik ki. A fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió és Európa egyik kulturális-szellemi központja, Magyarország egyik meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne lesz – közölte L. Simon László kormánybiztos.

Hozzátette: a fertődi és budapesti székhelyű központ egyik kiemelt feladata lesz a Haydn Kutatóközpont működtetése, fesztiválok, kamarazenei koncertek, konferenciák, mesterkurzusok szervezése.

“Egyértelművé szeretnék tenni, hogy bár az ausztriai Kismarton (Eisenstadt) életében is jelen volt Haydn, az igazi +Haydnstadt+, az Fertőd” – fogalmazott L. Simon László.

Az Iparművészeti Múzeumból Fertődre kerül többek között az Esterházy-kincstár, valamint más, a hercegi családhoz kötődő műtárgy-együttes. Ezek őrzése, restaurálása, kutatása, bővítése szintén az Eszterháza Központ feladata lesz, így klasszikus múzeumi tevékenységet is ellát majd.

Első lépésként felújítják a fertődi kastély nyugati szárnyát, ahol korábban iskola működött, erre 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Az új intézményben nyár végén nyílhat meg az első kamara-kiállítás, míg az első állandó tárlat 2015-től fogadhatja a közönséget.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a cél az, hogy Fertődön egy turisztikai központ is létesüljön, ne csupán egy kiállítótér. A tervek szerint az Eszterháza Központ idei bevétele 140 millió forint lesz, a több milliárd forintba kerülő fejlesztéseket kormányzati és uniós forrásokból fedezik.

A kormány február elején döntött arról, hogy március 1-jén létre jön az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, amelynek feladata az fertődi Esterházy-kastélyegyüttes működtetése lesz. Az Eszterháza Központ a Miniszterelnökséget vezető államtitkár irányítása alatt álló intézmény, szervezeti egységei az Esterházy-kastélymúzeum és a Haydn Kutatóközpont lesznek.

A rendelet az új intézmény feladatai között írja elő egyebek mellett a hozzá tartozó ingatlanok kulturális alapú és értékelvű megóvását, kulturális célú fejlesztését, hasznosítását és üzemeltetését, szakmai adattárak és gyűjtemények, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik