Belföld

Lezárná a kukákat a szegények elől egy MSZP-s polgármester

Kazincbarcikán sokan kukáznak, ami a polgármester szerint nem szép látvány. Úgy véli, az lehet a megoldás, ha zárhatóvá teszik a konténereket.

Egy kazincbarcikai olvasónk arról számolt be, hogy a városban egyre szomorúbb a helyzet, egyre több ember kénytelen kukázni, hogy túléljen.

“Akárhányszor megyek ki az erkélyre, annyiszor van valaki a nagy, zöld konténerben. Még mielőtt bárki elkezdené a cigányozást, nem, nemcsak cigányok kukáznak, hanem mindenféle ember. Éltem már sok helyen, de ennyi kukást még sehol nem láttam” – mesélte olvasónk, hozzátéve, hogy a guberálók többsége a kidobott ruhákat szedi ki a konténerekből. “Lehet, hogy ételt is, de én azt nem látom az erkélyről” – tette hozzá.

A probléma eljutott a város szocialista polgármesteréig is, aki a Facebookon úgy vélekedett, a kukázás tényleg nagy probléma, de nem csak szociális megközelítésében, hanem “egészségügyi és vizuális oldalról is.”

Megoldás a nyomorra: zárjuk le a konténereket

“Magyarán amikor a szétdobált szeméthalom szegélyezi a hulladékgyűjtő edényzeteket, az elszomorít mindenkit” – vélekedett. Szitka Péter aztán megoldást is kínált, nem is akármilyet. Szerinte ugyanis az lenne a legjobb, ha lezárnák ezeket a konténereket.

“Erre szeretnénk, ha megoldás lenne a kukák zárhatóvá tétele, ami az önkormányzat és a lakóközösség együttműködésével megvalósulhat” – fogalmazott a polgármester.

Olvasónk viszont arról számolt be, hogy ez az érvelés nem állja meg a helyét, lévén, hogy ő épp az ellenkezőjét tapasztalja. Tehát, hogy a kukázók nem hagynak a konténer körül szemetet.

A kommentelőknek mindenesetre tetszik az ötlet, egyikük például így reagált:

Díjazni tudom a Szitka Úr kezdeményezését!El kell kezdeni, és megszokják az emberek,hogy rendnek kell lenni.-annyi hozzáfűzni valóm lenne,bár ez azt hiszem nem a Polgármester Úr kompetenciája,hogy egy évben legalább egyszer nem ártana kimosni,fertőtleníteni a kukákat.”

Előbb talán a veszélyes hulladékot kellene elszállítani…

Van persze olyan is, aki szerint viszont nem biztos, hogy ezzel kéne kezdeni a város szépítését, inkább a veszélyes hulladékokat kellene elvinni biztonságos helyre:

Tisztelt Polg. mester Úr! És mi a helyzet a Csónakázó tó szomszédságában lerakott VESZÉLYES HULLADÉKKAL? Ennek az elszállítására ugye nem kell majd megint 10-15 évet várni? Egyáltalán látta már, hogy mi van ott?Érdemes megnézni.”

Ezt a kommentet egyébként nem sokkal később törölték.

Kocsis Máté is próbálkozott korábban hasonlóval

A kukázás tiltásával korábban a fideszes Kocsis Máté is próbálkozott, majd visszavonta a rendeletet. A témában egy kaposvári rendelet miatt az Alkotmánybíróság is állást foglalt, a testület arról döntött, hogy lehet-e büntetni a kukázó szegényeket.

Az AB kimondta: az a rendeleti szabály, amely pénzbírsággal (és annak meg nem fizetése esetén a személyi szabadságot korlátozó közérdekű munka és elzárás kiszabásával) fenyegeti a guberálókat, súlyosan veszélyezteti az érintett magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók létfenntartását.

Az Ab határozatában azt is hangsúlyozta, alkotmányellenesen jár el, aki szabálysértéssé nyilvánítja a kukázást, hiszen azzal a hajléktalan vagy az egzisztenciálisan más módon kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket stigmatizálja, egyben hátrányos megkülönböztetést is okoz vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik