Belföld

Lázár: nem szavazni bűn a demokráciában

Rendhagyó órán, a demokráciáról, munkájáról és a politikáról beszélt vásárhelyi diákoknak az államtitkár.

A Németh László Gimnázium tizenegyedikes osztályának diákjai – az East-West Contact támogatásával – egy haarlemmermeeri partneriskolával közösen végeznek kutatásokat a demokráciáról, annak gyökereiről, fejlődéséről, jelenéről és jövőjéről.

A témák között szerepel a magyar állam működése, a helyi, az országos és az uniós választások, valamint a mindennapokban megnyilvánuló demokrácia. Egy ilyen óra megtartását vállalta Lázár János.

Az államtitkárnak kapcsolata is van intézménnyel, felesége itt tanít, ő maga pedig a jelenlegi igazgató, Árva Lászlónál tanult irodalmat.

Az államtitkár napi aktuálpolitikáról nem beszélt a fiataloknak, munkájáról általánosságban számolt be. Mint mondta: egy képviselő munkáját 4 év alatt és nem a kampányban kell megítélni, a választás előtti hónapokban már csak pár százalékot lehet nyerni.

Parlamenti munkájában, mint egyszerű képviselő, bizottsági elnök, frakcióvezető, majd államtitkár és kabinetfőnök végigjárta a ranglétrát és tanulta el a politika fortélyait az “öreg” képviselőktől.

Eddig kerülte a Facebook-ot, de ez változhat

Elmondta, nagyon kevés fiatal érdeklődik a politika iránt, annak felső harmadában alig vannak fiatalok, pedig a karrierépítést nem elég korán kezdeni.

Beszélt arról, hogy sokat változott a politikai kommunikáció az elmúlt 20 év alatt, elsősorban az elektronikus média fejlődése miatt. Gondosan végig kell gondolni minden kimondott szót, a legkisebb vidéki fórumon is, mivel 5 perc múlva egy elszólást, rossz kifejezést már országosan látnak viszont.

Lázár elárulta, a régi vágású, konzervatív politikusok közé tartozik, aki még inkább fórumokon, fogadóórákon keresztül kommunikál az emberekkel, de tisztában van vele, hogy az internet, a facebook és a twitter térhódítása miatt, ma ez már megkerülhetetlen. Van számos politikus kollégája, aki már nagy hagyományokkal rendelkezik ezen a téren – tette hozzá.

Családi béke és jó kondíció kell

A diákok magánéletéről is kérdezték a politikust, aki elmondta, a társadalmat egyre inkább nemcsak a mondanivaló, hanem az ember is érdekli, – nagyon fontos ki mondja, mi róla a benyomás, hogyan fogalmaz, hogy néz ki.

Családja a munkáját egészen jól tolerálja, csak ritkán lázadnak fel, ragadják ki a napi hajtásból, tiszteletben tartják, hogy ő munkamániás.

A családi-lelki béke mellett testét is ápolja, fittségéért éjszakai edzéseken tesz erőfeszítéseket egy sportcsarnokban. Mindez a szellemi frissességhez is elengedhetetlen – véli Lázár.

Az óra demokrácia témakörére is utalva azt még elmondta, a legnagyobb bűn a demokráciában, ha valaki nem megy el szavazni, nem nyilvánítja ki véleményét, függetlenül attól hogy kire szavaz. Az élet összes területén a közöny, érdektelenség és kiábrándultság mind ellenségei a helyes iránynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik