Belföld

Lázár már nem kormánybiztos

A kormány felmentette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető kormánybiztosi posztról, mert megszűnt a hivatal – írja a hvg.hu.

A kormány már január elsejétől felmentette Lázár Jánost a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető kormánybiztosi posztjáról, de ez csak egy szerdán megjelent kormányhatározatból derült ki. Január elsejével jogutód nélkül megszűnt a fejlesztési ügynökség, és feladatait a Miniszterelnökség vette át.

A kormány január 17-én létrehozta a Miniszterelnökségen belül működő Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottságot, amely lényegében az uniós források kiosztását koordinálja. Elnökévé Homolya Róbertet, a Miniszterelnökség Fejlesztési Irodáját vezető helyettes államtitkárt nevezte ki Orbán Viktor.

Megmaradva szűnt meg, csak nem működik

Kész csoda volt az NFÜ átszervezése: a különböző területek pályázatait irányító hatóságok (IH) kezelték, ezeket az illetékes minisztériumokhoz csapták, a központi részleg pedig Orbán alá került. Gyakorlatilag viszont egy görgős széket sem kellett odébb tolni, írta meg a 444.hu, mindenki maradt ugyanott, senkit nem bocsátottak el. Ellenben a szervezet megbénult. Sok pályázati nyertes, akik még novemberben-decemberben kaptak értesítést, hogy EU-s forrásokhoz jutnak, arra panaszkodik, hogy nem kapták meg a pénzüket (elvileg 15 napon belül kéne érkeznie az utalásnak). A probléma ott lehet, hogy nem világos, kinek van aláírási joga – vagy más, mert az NFÜ nem ad információt a késés okáról.

A szervezet tehát úgy szűnt meg, hogy megmaradt, csak nem működik. És most már kormánybiztosa sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik