Belföld

Két év után még rengeteg rokkant vár felülvizsgálatra

Eddig alig több mint 57 ezer megváltozott munkaképességű ember komplex felülvizsgálatát végezték el az orvosszakértők, és még 135 ezren hátra vannak – írja a Világgazdaság.

A Széll Kálmán-tervben és a konvergenciaprogramban a kormány azt tűzte ki célul, hogy a csaknem 200 ezer, korábban rokkanttá nyilvánított ember közül minél többet vissza kell terelni a munkaerőpiacra. 2012 januártól alapjaiban változtatottak a fogyatékos-ellátások rendszerén, megszűntetve a rokkantnyugdíjat, és komplex felülvizsgálatra kötelezve 195 ezer 57 év alatti rendszeres szociális járadékost, illetve volt III-as csoportú rokkantat – olvasható a Világgazdaságban.

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint a 2012 januárja és 2013 december 31. között felülvizsgáltak 52 százalékánál nem hogy csökkent volna, de nőtt az össz-szervezeti egészségkárosodás mértéke, és csupán 19 százalékuknál állapítottak meg – a leleltek és az orvosi szakvélemények alapján – javulást a szakértők. Vagyis a valamivel több, mint 57 ezer felülvizsgálat során így 29946 esetben állapotromlást, 10660-ben javulást, és 16476 esetben stagnálást állapítottak meg. A felülvizsgálatok nyomán 5962 megváltozott munkaképességű embernek szűnt meg az ellátásra jogosultsága.

A rokkantak felülvizsgálatával megbízott Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) korábban közölte, hogy az új igények elbírálása hasonló eredménnyel jár, vagyis a rokkantsági ellátást igénylők többsége valóban nem képes munkát végezni. Ehhez képest a kormány 2013 végéig összesen 217 milliárd forint megtakarítást remélt a költségvetésben a rokkantsági rendszer átalakításától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik