Belföld

Forint, Kijev, Paks – Titok, sunyiság, szégyen!

Bajnai Gordon szerint a magyar kormánynak szégyellnie kell magát, amiért „a paksi paktum miatt tétovázik és késlekedik a megszólalással Ukrajna ügyében. A jelen helyzetben a magyar diplomáciának az lenne a kötelessége, hogy a jogállami megoldások mellett emeljen szót, ezt azonban a paksi megállapodás küszöbén már politikailag nem teheti meg” – írta a Facebookon. A volt kormányfő később újságírók előtt azt mondta: Orbán Viktor az államadósság elleni harcot elvesztette, a “kapitulációt” pedig Moszkvában írta alá. A paksi bővítéshez tervezett orosz hitelkerettel az államadósság a GDP-hez mérten 90 százalékra emelkedhet, ami rendkívüli mértékben rontja az ország hosszú távú kilátásait.

Másként számol a kormány

Előzőleg kiderült, hogy a kormány megtárgyalta a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást. Giró-Szász András közölte: a kormány a megállapodást a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.

A megállapodás tízmilliárd euró értékben négy kamatsávval – 3,95, 4,5, 4,8 és 4,95 százalék – jött létre, “fenntartva a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a kifizetésekkel kapcsolatos jóváhagyás jogosítványát, amely egyértelmű magyarországi kontrollt jelent a költségek felett”.

A kormányszóvivő szerint az NGM úgy számol, hogy a paksi beruházás egyszázalékos GDP-növekedést eredményez, több mint kilencezerrel növeli a foglalkoztatottak számát, és “egyértelműen nem veszélyezteti az államadósság csökkenő pályáját”.

A küllügy figyelmeztetett, a hatóságok figyelnek

A Külügyminisztérium kiadott egy figyelmeztetést, hogy csak halaszthatatlan ügyben utazzanak a magyarok Ukrajnába. Előzőleg a a kormányszóvivő közölte: a visegrádi tagállamok folyamatosan egyeztetnek, és a magyar hatóságok is figyelemmel kísérik az ukrajnai helyzetet, azon belül kiemelten a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét. Giró-Szász András szerint Magyarország felkészül – mind egészségügyi, mind menekültügyi területen – arra a helyzetre, ha a jelenlegi ukrajnai események következtében menekülthullám érné el az országot.

Paks mindenkiből devizahitelest csinál

A baloldali összefogás szerint a paksi bővítésről az oroszokkal kötött megállapodás évtizedekre devizaadóst csinál minden magyarból, és eladta az ország függetlenségét. Burány Sándor MSZP-s képviselő azt mondta: a 10 milliárd eurós orosz hitel egyharmaddal növeli meg az ország devizahitel-adósságát.

„Nem tudjuk, mi történik, ha Matolcsy György végképp elszabadul, ha megszólal Kósa Lajos vagy Szijjártó Péter” – tette hozzá. Az eredetileg 3000 milliárd forintos kölcsön értéke máris 3120 milliárd a forint gyengülése miatt, a miniszterelnök mégis hallgat arról, mit tesz, ha zuhanni kezd a forint. Paks jelenleg kevesebb mint 13 forintért termel meg egy kilowattóra áramot, ami a bővítés után óvatos becslések szerint is 27-31 forintra fog emelkedni. (Közben szerdán kora délután kétéves csúcsot, 314 forint feletti jegyzést ért el az euró.)

„Titokban, stikában, sunyin”

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: ahogy a bővítésről szóló szerződést, úgy a hitelmegállapodást is “titokban, stikában, sunyin” készül megkötni a kormány. Információja szerint az egyezség szövege már a jövő héten az Országgyűlés elé kerülhet, azt viszont nem tudni, hogy lesz-e emiatt rendkívüli ülés.

A PM politikusa közölte: Magyarország háromszorosan fogja visszafizetni a hitelt: a tőketörlesztés és a pontosan nem ismert kamat visszafizetése mellett orosz cégek részt vesznek a bővítésben. Így Magyarország több mint 5000 milliárd forintos kötelezettséget vállalt Oroszország felé – folytatta, megjegyezve: ezért és az erőmű fenntartásának költségei miatt fog várhatóan a kétszeresére nőni a paksi áram ára.

Azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila korábban találkozott a világ egyik legnagyobb energetikai vállalata, a francia Areva vezetőivel, Jávor Benedek jelezte: a Fidesz-kormány korábban nemzetközi tender kiírását ígérte, ahol reálisan öt cég indulhatott volna, köztük az Areva. Egy felelős politikus jól teszi, ha tárgyal a potenciális nyertesekkel, de nem teszi jól, ha titkos paktumot köt egyikükkel, mint tette az Orbán-kormány – hangoztatta.

Sólyom László volt köztársasági elnök kedden az Akadémia energiaügyi konferenciáján az Orbán-kormány által titokban megkötött paksi szerződést ostorozta. Ami itt kibontakozik, az a hatalomgyakorlás hitelességi válsága – mondta. A felelős vitához ismerni kellene minden szempontot, előzetes számítást. Ezek nélkül az olcsóságra hivatkozó érvek elfogadhatatlanok.

Szerinte az energiaellátás szempontjából elég lett volna öt-tíz év múlva belefogni a bővítési vitába, nem lenne szabad már most lemondani a megújuló energiaforrásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik