Belföld

Felére csökkent a munkanélküliek száma

Győrben 47,5, kapuváron 47,1, Mosonmagyaróváron 39,6, Sopronban 52,3, Csorna térségében pedig 58,8 százalékos volt a csökkenés.

Feleannyi volt január végén a munkanélküli Győr-Moson-Sopron megyében, mint egy évvel korábban, de számuk meghaladta a decemberi, történelmi mélypontét – derül ki a kormányhivatal munkaügyi központja által az MTI-hez kedden eljuttatott adatsorból.

Közlésük szerint a múlt hónap végén 6795 regisztrált álláskeresőt tartottak számon, szemben az egy évvel korábbi 13 033-mal. Győrben 47,5, kapuváron 47,1, Mosonmagyaróváron 39,6, Sopronban 52,3, Csorna térségében pedig 58,8 százalékos volt a csökkenés.

Ez a szám ugyanakkor 358 fős emelkedés a december végi adathoz képest. Január folyamán Győrben 3,9, Kapuvár körzetében 7,6, Mosonmagyaróváron és Sopronban 8,4, míg Csornán 7,1 százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma.

Ezzel összességében egy hónap alatt 3,1-ről 3,2 százalékra emelkedett a megyében a munkanélküliség, amely tavaly január végén még 6,3 százalékos volt.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint az iskolai végzettség szempontjából továbbra is az állapítható meg, hogy Győr-Moson-Sopron megye eltér az országos átlagtól, amelyben az alapfokú végzettségűek képviselik a legnagyobb arányt. A kisalföldi megyében ezzel szemben az álláskeresők 65,7 százaléka középfokú, 8,4 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik és 25,9 százalék azok aránya, akik legfeljebb az általános iskolát fejezték be.

A képzetlenek aránya jelenleg a legalacsonyabb az országban. Januárban egy fővel, 607-re emelkedett a pályakezdő álláskeresők száma. A múlt hónapban 3330 kiközvetíthető állásból 1620 volt újonnan bejelentett; mindkét szám alacsonyabb a decemberinél. A hó végén 1407 volt az üres álláshelyek száma.

Januárban a feldolgozóipar területéről érkezett be a legtöbb állásajánlat, az összes megkeresés 27,2 százaléka. Ezen belül a legnagyobb arányt a gépipar, azon belül a járműgyártás képviselte. Ebben kiemelkedő szerepe van az Audi Hungária beruházásának és a beszállítóként hozzá kapcsolódó kis- és középvállalkozásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik