Belföld

Eddig 1412 választóval van több Budapesten

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 02. 19. 15:23

A tájékoztatás szerint a XI. kerületi központú, a 2. számú országgyűlési egyéni választókerületbe (oevk) 149-en jelentkeztek át a szavazás napjára, az 1. számú oevk-ba 147-en. 125-en jelezték, hogy a budapesti 8. számú (XIV. kerületi székhelyű) oevk-ban kívánnak voksolni lakóhelyük helyett, és 105-en, hogy a főváros 7. számú (XIII. kerületi székhelyű) országgyűlési egyéni választókerületében kívánnak szavazni. A fővárosba összesen 1412-en jelentkeztek már át.

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Emellett annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban tartózkodik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén fekszik.

Ebben az esetben a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától (szszb) nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt az szszb csak a szavazókör területén belül viheti ki. Ha azonban a választópolgár átjelentkezési kérelmet nyújt be ugyanazon településre, ahol lakik, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és a kijelölt szavazókör szszb-jétől már kérheti, hogy mozgóurnával keresse fel.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi azon településnek a névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A választópolgár április 4-én 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

A korábbiaktól eltérően az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, tehát a “saját” jelöltjeire szavazhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.