Belföld

Bokros kényszerzubbonyt húzott Mesterházyra

Bokros "jó szívvel ajánlja" a választóknak az Összefogást. Cserébe négyet kért.

Összenőtt, ami összetartozik? A „csomagos” Bokros beballagott a balos akolba? Nos, úgy néz ki, nem nőtt össze, és beballagásról sincs szó. Sőt. Bokros Lajos ma délelőtt úgy fogalmazott: „Megállapodásunkkal erkölcsi kényszerzubbonyt húztunk a baloldali pártokra.”

Hogy is néz ki ez a kényszerzubbony?

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Bokros Lajos a szocialisták legelsőbbikével, Mesterházy Attilával tartott közös keddi sajtótájékozatón jelentette be, hogy „A jövő biztosítéka” címen „alkotmányos megállapodást” kötött egymással a MoMa és a komplett Összefogást képviselő MSZP. Ennek tartalma: Bokros “jó szívvel ajánlja” a választók figyelmébe az Összefogás jelöltjeit, még kampányol is ennek érdekében. Cserébe, ha győz a bal, „helyreállítják a jogállamot”, visszaállítják a kispártoknak (köztük a MoMá-nak) kedvező kétfordulós választási rendszert, versenypárti gazdaságpolitikát alkotnak, valamint felszámolják „az állami- és pártkorrupciót”.

Ez lenne a jelzett diliházi felsőruházat. (Ha jól értjük, Bokros szerint az MSZP, ha hatalomra jut, „A jövő biztosítéka” nélkül nem biztos, hogy végrehajtaná a fönti pontokat.)

„Személyes” tételeket nem tartalmaz a megállapodás. Mesterházy a balos győzelem esetére nem ígért sem miniszteri, sem államtitkári posztot Bokrosnak, aki abban sem bízhat, hogy felkerül a szocialisták EP-listájára.

Fotók: Berecz Valter

Visszajött az ablakon

Nézzük az előzményeket. Pár hete Bokros volt az egyetlen ballib potentát, aki kimarad az Összefogásból. Emlékezetes, tavaly nyáron, amikor még a „Mesterházy vagy Bajnai a mi vezérünk?” kérdés állt az ellenzék fókuszában, a szocialisták elnöke megalázó audiencia után tette utcára a „kicsiket”: Gyurcsány Ferencet, Fodor Gábort és Bokros Lajost.

Aztán hogy Bajnai kapitulált, Mesterházy beeresztette a listás helyekért pipiskedők közül a DK-sokat és a liberálisokat. Csak Bokros rekedt kívül, láthatóan igencsak megbántottan. Portálunknak pár hete adott interjújában „illetlenségnek” minősítette, hogy decemberi, barátkozó üzenetét Mesterházy és Bajnai sem méltatta válaszra. „Fogalmam sincs, miért viselkedtek így – mondta. – Vagyunk mi olyan súlyosak, mint Fodorék.”

Ezzel együtt talált verbális gyógyírt a sajgó sebre: úgy fogalmazott, azért maradt ki a „nagy ellenzéki összefogásból”, mert „nem az ellenzék pártjai fogtak össze, hanem csupán a baloldali ellenzék pártjai”.

Sikoly

Önök most felsikoltottak, hogy „jesszusom, hiszen Bokrosnál balosabb balos nincs e széles hazában”? Fojtsák vissza hamar az indulataikat, tévedni tetszenek. A MoMa-elnök az alakuláskor a Hír24-en így rajzolta körül saját formációját: „Politikánk egyediségét négy elem harmóniája adja: a nemzeti elkötelezettség, az európai elkötelezettség, a konzervativizmus és a szabadságeszme.” Következésképpen: „A szigorúan baloldali összefogásban… nincs helye a mi józan konzervatív pártunknak.”

Végül mégiscsak lett. Ha nem is teljes értékű, legalább kényszerzubbonyos.

Még, még a bajuszból!

Repetára vágyik? Portálunk testvérvárosa, a Hír 24 Híradó este hétkor (a Story 4-en) gazdagon arcszőrözött interjút közöl a MoMa elnökével. Ne hagyja ki!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik