Belföld

Bajnai: a gyenge forint felzabálja a rezsicsökkentést

Az Együtt-PM vezetője szerint a kormány "kontár" gazdaságpolitikája miatt gyengülő forintárfolyam az ország valamennyi állampolgárát kedvezőtlenül érinti és a rezsicsökkentés hatását is ellensúlyozza.

Az ellenzéki politikus erről szerdán, Budapesten beszélt újságíróknak. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök jobb keze nem tudja, mit csinál a bal. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden ugyanis hiába intette óvatosságra Matolcsy György jegybankelnököt, az MNB tovább vágott a kamaton, aminek hatására szerda reggelre ismét 313 forint fölé drágult az euró árfolyama – fejtette ki. Szerdán kora délutánra pedig rekordszintre zuhant a forint.

Bajnai Gordon ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy négy éve az euróval szemben 50 forinttal, a svájci frank ellenében peidg 70 forinttal kedvezőbb árfolyamon adta át a kormányzást. Magyarország szerinte tízmillió devizahiteles országa, mivel az államadósság 30 milliárd eurót tesz ki. Az Együtt-PM vezetője azt mondta, az elmúlt hetek árfolyamgyengülése így 400 milliárd forinttal növelte az államadósságot, ami minden családnak 100 ezer forintos többletterhet jelent.

Sokkal több devizahiteles van bajban

Bajnai Gordon szerint az árfolyamgyengülés a “rezsicsökkentést is fel fogja zabálni”, hiszen az áram, az olaj és a földgáz jelentős részét importáljuk. A politikus hangsúlyozta, kormányzása végén 60 ezer bajban lévő devizahiteles volt, ami “rettentően sok” ugyan, de kevesebb a a jelenlegi 225 ezernél, akiket szintén nagyon rosszul érint az árfolyamgyengülés. Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy a vállalkozásoknak sem jó a gyenge és kiszámíthatatlan forint, nekik ugyanis a tervezhetőség lenne a legfontosabb.

Orbán Viktor az államadósság elleni harcot is elvesztette, a “kapitulációt” pedig Moszkvában írta alá – mondta Bajnai Gordon. Kijelentette, a paksi bővítéshez tervezett orosz hitelkerettel az államadósság a GDP-hez mérten 90 százalékra emelkedhet, ami rendkívüli mértékben rontja az ország hosszú távú kilátásait.

Kérdésre válaszolva közölte, a kialakult helyzetet rövid távon szakszerű és hiteles kormányzati kommunikáció, míg középtávon egy kormányváltás oldhatná meg, kiszámítható és stabil gazdaságot ugyanis csak egy hiteles kabinet teremthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik