Belföld

Áll a törvénygyár – egymilliárdért nem dolgoznak

A képviselőnek a tiszteletdíj mellé jár a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is az új parlament megalakulásáig. Akár május elejéig is dőlhet a pénz, mert az államfő a választást követő harminc napon belül hívja össze az Országgyűlést. A Blikk számításai szerint így egymilliárd forintba kerülhet a parlament nélküli idő az adófizetőknek. Ennek több mint a felét a költségtérítések, lakhatási támogatások teszik ki. A legjobban Kövér László jár a csaknem 2,5 milliós havi fizetésével.

A parlament vezetése a jogszabályokra hivatkozott, amikor a lap rákérdezett: felvetődött-e, hogy az üres hónapokra legalább a költségtérítést és a lakhatási támogatást visszatartsák. A képviselő megbízatása megszűnéséig jogosult a javadalmazására, amely tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll – válaszolták a Blikknek. Lehet persze néhány bizottsági ülés, és az sincs kizárva, hogy a paksi hitelszerződés vagy a devizahitelek miatt rendkívüli ülést hívnak össze.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a parlamenti munka helyett azok, akik indulnak a választáson, kampányolni fognak, akik visszavonulnak a politikától, azoknak jól jön a pár hónapos pluszfizetés, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a civil életbe.A megbízatásuk négy évre szól, de azon képviselőknél, akik nem szólaltak fel soha, egy önálló javaslatot sem tettek, visszásnak érezheti az ember, hogy tovább jár nekik a fizetés – tette hozzá a szakértő.

Ráadásul a parlamenttől búcsúzó képviselőknek busás végkielégítés jár. Függetlenül attól, hogy mennyi ideig ültek az Országgyűlésben, hathavi fizetés üti a markukat. A politikusok gondoltak magukra: a 2 millió forint feletti végkielégítésekre vonatkozó brutális, 98 százalékos különadót is 75 százalékra mérsékelték másfél hónapja – emlékeztet a Blikk.

Kisebb és olcsóbb lesz az új parlament

A kormány szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával. Magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgároknak is kisebb költségeket jelent majd. Az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lakosság arányához viszonyítva.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik. Így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különböző ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik