Belföld

Rákgyógyszer lehet a szentesi cseresznyepaprikából

A növényben rejlő enzimek jelentősen fokozzák a daganatot okozó sejtek elpusztításáért felelős ellenanyagokat.

Világszerte vizsgálják a paprikafélékben fellelhető úgynevezett kapszaicin humángyógyászati felhasználásának lehetőségeit. A téma egyik kutatója Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának docense, aki a szentesi cseresznyepaprikán végzett vizsgálataival jelentős áttörést érhet el ezen a területen.

A paprika csípősségéért felelős kapszaicin lényegében méreg a testnek, megfelelően és más hatóanyagokkal adagolva azonban jótékony hatású. Aktiválva a szervezet védekezőrendszerét közvetett módon elpusztítják a daganatot okozó rákos sejteket, análkül, hogy kárt tenneének az épekben – ismertette Délvilágnak adott interjújában a kutatási területének alapjait az egyetemi oktató, hozzátéve, a szentesi paprikafajta bizonyos daganattípusoknál, a bajt okozó hibás sejtek akár 80 százalékát is képes elpusztítani.

Lantos úgy véli, eredményeit az orvostudomány, illetve a gyógyszergyártás is hasznosíthatná. Elmondta, többek közt az ismert növénypatológus, akadémikus Király Zoltán, valamint Boros G. László, a Kaliforniai Egyetem orvos-biokémikus professzora is jelezte, nagy fantáziát lát az kutatásaiban, a továbblépéshez azonban az kell, hogy egy komolyabb cég, illetve egy humánbiológiai kutatatócsoport is bekapcsolódjon a munkába. Mint mondta, boldog lenne, ha ez egy szentesi vonatkozású felfedezés lehetne, ugyanakkor minden közeledésre nyitott.

Lantos Ferenc kutatásairól részletesebben a Délmagyar.hu-n olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik