Belföld

Megnéztük, mi történik a Dunakapu tér alatt!

Borkai: „a régi tér kinézete nem volt méltó Győrhöz”. Fotók a mélygarázs építéséről!

Kedden délután ünnepélyesen letették a Dunakapu téri beruházás alapkövét a terület legalsó szintjén. Az előkészületek befejeztével a régészektől is szabad utat kapott az építkezés. A munkaterületről most Olvasóink is láthatnak fotókat képgalériánkban.

A rendezvényen Borkai Zsolt, a város polgármestere elmondta, nagyon jól haladnak a rendezvénytér kiépítésével, szűk háromnegyed éven belül minden tégla a helyére kerül. A háromszintes mélygarázsban 265 parkolót és 200 négyeztméteres mosdót is kiépítenek. Győr vezetője hozzátette: belvárosi illemhelyből eddig hiány volt, így most ez a probléma is megoldódik. A földszint alá liften is lejuthatnak majd a látogatók. A Dunakapu tér 6. számú épület átalakítása is megkezdődik, hiszen itt lesz a mélygarázs egyik gyalogos kijárata.

A szakemberek szerint a Mosoni-Duna közelsége nem jelent majd veszélyt, az építmény falai nem engedik át a talajvizet akkor sem, ha nagyobb árhullám érkezik a városba.

Borkai  Zsolt elmondta azt is, hogy az eddigi Dunakapu tér már nem illett bele a barokkos városképbe. Az új modern terület keleti és nyugati szomszédságában álló épületeket is felújítják.

A kezdeti terveket a város lakóinak többsége felháborodással fogadta, sokan kételkedve álltak a fejlesztéshez. A város vezetője szerint ez a legtöbb győri beruházásnál jellemző, ám a lakók egy idő után megszeretik az újdonságokat.

A tér keleti oldalán színpad és vízjáték lesz, az északi oldalon pedig a bástyáról nyílik majd szép kilátás. A déli oldalon vendéglátóhelyek, teraszok, szemben pedig napvitorlákkal árnyékolt pihenőpadok várják majd a turistákat és a győrieket.

Tizenháromezer négyzetméteres terület alakul át

A munkálatok során 25 ezer köbméter földet ástak ki, ideiglenesen 67 tartócölöp erősíti a helyszínt statikusan, amíg a munkálatok tartanak. 10 ezer négyzetméternyi kőburkolatot fektetnek le, plusz 3000 négyzetméternyi zöld területet is kialakítanak a helyszínen, a Móricz Zsigmond rakpart pedig díszburkolatot kap. A teljes projekt összesen 3,6 milliárd forintba kerül, ezen felül még a szükséges berendezések jelenteken plusz költséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik