Belföld

Lehetne építeni a hagyományokra

24.hu
24.hu

2014. 02. 18. 08:09

Teltház előtt tartottak könyvbemutatót megjelenése után egy évvel Berta János Hugo Hartung nyomában című könyvéről Orosházán.

A Hódmezővásárhelykutasipuszta alcímet is viselő útleíró-dokumentum regény iránt változatlan az érdeklődés. Ez derült ki Orosházán, ahova Csizmadia Sándor hívta meg a könyv íróját. A Just Zsigmond Könyvtár zsúfolásig megtelt erre pedig még nem volt példa Orosházán.

hugo5(650x433).jpg (hugohartung, )

Berta János Hugo Hartung Piroska regénye alapján érkezett Németországból az Alföldre, Székkutasra, Vásárhelyre, Orosházára és számos más településre. Úti élményeit könyvbe foglalta majd egy éve megjelentette. A bemutatóra most is sok székkutasi látogatott el. Azon előadást tartott a település volt református lelkésze, Tóth Imre is, aki az eredeti regény kultuszának legnagyobb ismerője.

hugo4(650x433).jpg (hugo, )

Az íróval a Kossuth Rádió és a Városi Televízió is riportot készített, a könyvből pedig az utolsó példányok is elfogytak, volt olyan, aki német ismerősének vásárolt, pedig a könyv egyelőre még csak magyarul kapható.

hugo2(650x433).jpg (hugo, )

A bemutató után kötetlen beszélgetésen elhangzott, Berta könyve is bizonyítja, a Piroska hagyomány még mindig és egyre életképesebb, nagy iránta az érdeklődés. A térség, Vásárhely, Székkutas, és Orosháza egyik kitörési pontja lehet, hiszen mind a mai napig népszerű a németajkú országokban.

hugo3(650x433).jpg (hugo, )

Bár az utóbbi években több kezdeményezés is indult a régi Piroska-lakodalmas és a kultusz egyéb elemeinek újra élesztésére, még nagyon sok a tennivaló. Itt Székkutas lenne a legszerencsésebb helyzetben, hiszen ott a szélmalom, a Csiky-ház és az állomás épülete, melyek emblematikus helyszínei a regénynek, azokban Hugo Hartung is megfordult, nem is beszélve arról hogy a település egykori csárdájában Rózsa Sándor is gyakorta múlatta az időt, sőt megszállt Sissy is.

hugo1(650x433).jpg (hugo hartung, )

Fotók: Just Zsigmond Könyvtár

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.